Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Facebook

'Razgovarali smo s autorom grupe o premijeru isključivo zbog nacističkih simbola'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom optužbi na račun policije u slučaju Klečak glavni ravnatelj policije Vladimir Faber rekao je kako Nikša Klečak tijekom policijskog postupanja nije imao nikakvih primjedbi, a nakon toga netočno je i zlonamjerno obavijestio javnost o razlozima postupanja, što drže pokušajem politizacije rada policije.

Faber je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije ustvrdio kako je Klečkova izjava da mu je u policiji neslužbeno rečeno kako je nalog stigao iz Zagreba i da se prema njemu postupa zato što je prijetnja premijeru Sanaderu te zato što je protiv premijera usmjerio 6000 ljudi potpuno netočna i grubo dezinformira javnost.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

O Klečkovim motivima, kaže Faber, policija ne želi raspravljati, no drži kako se zbog prijašnjih policijskih postupaka prema njemu, motivi mogu pronaći u namjeri narušavanja ugleda policijskih službenika i policijske organizacije u cijelini.

Faber je naglasio da je nadzorom nad postupanjem dubrovačko-neretvanske policije u tom slučaju utvrđeno da je postupak zakonit i utemeljen na propisima. 

>> Policija tvrdi da je sve po zakonu

>> 'Klečak je priveden jer je kritizirao Sanadera'

>> Sanader prikazan kao nacist, Nikša Klečak nije kriv

Drži također da se može govoriti o taktici policijskog postupanja, to jest je li ono bilo primjereno, no, ustvrdio je, zakonitost postupanja nije dovedena u pitanje.

Tim nadzorom je utvrđeno, rekao je Faber, da su djelatnici policije u razgovoru s Klečkom kao razlog postupanja naveli isključivo isticanje nacističkih simbola, a Klečkovo navođenje drugih razloga postupanja, te ostalih osoba, drže pokušajem politizacije policije.

Budući da je depolitizacija i profesionalizacija policije strateška orijentacija MUP-a, Faber tvrdi da postupanje prema Klečku nije bilo motivirano njegovim stranačkim angažmanom.

Faber je odbacio navode iz otvorenog pisma koji, smatra, impliciraju da se policija ne bavi svojim poslom. Dodao je da su u dva mjeseca ostvareni kvalitetni rezultati u rješavanju najtežih kaznenih djela, poput ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića te Adrijana Ćupića.

Faber je rekao kako mu je žao ako su Klečak ili njegova obitelj zbog provedenih mjera imali neugodnosti, no istaknuo je kako su zakonitost rada i jednakost građana pred zakonom osnovna načela rada policije.

U slučaju Klečak pokrenuta je uobičajena policijska procedura o kojoj nije bio obaviješten ministar unutarnjih poslova ni glavni ravnatelj policije, tvrde u policiji.

Nakon što je dubrovačko-neretvanska policija analizirala sadržaj zbog pravne nedorečenosti konzultirala se s općinskim državnim odvjetništvom i prekršajnim sudom u Dubrovniku te je utvrđeno da se radi o prekršaju. 

Mjerodavni sud je na prijedlog policije izdao nalog za premetačinu stana i pregled računala osobe za koju se sumnjalo da je administrator Facebookove grupe sa spornim sadržajem, ali tijekom pretrage nisu pronađeni dokazi da je Klečak inkriminirajući sadržaj učinio dostupnim široj javnosti, zbog čega policija nastavlja izvide radi utvrđivanja počinitelja, rekao je Faber.

Na pitanje je li policija već postupala budući da na facebooku može naći na desetke mjesta koja veličaju ustaštvo, Faber je odgovorio kako, naravno, jest i da je u proteklih mjesec dana bilo nekoliko prekršajnih postupaka i prijava za koje on zna, a za većinu njih ne zna jer je to rutina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene