Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tako su barem rekli Amerikancima

Kinezi uvjeravaju Kima da odustane od nuklearnog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema riječima načelnika američkog združenog stožera Martina Dempseyja, kineski su čelnici Pjongjang počeli uvjeravati da napusti svoj program proizvodnje nuklearnog naoružanja.

Načelnik združenog stožera vojske SAD-a Martin Dempsey u srijedu je rekao da su mu kineski čelnici rekli da uvjerevaju Sjevernu Koreju da napusti njezin program proizvodnje nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

Kina je glavni diplomatski i financijski podržavatelj Sjeverne Koreje i do sada je uvijek bila nesklona vršiti pritisak na Pjongjang pribojavajući se velikog izbjegličkog vala u slučaju sloma Sjeverne Koreje.

>> SAD: Zahtjev Sjeverne Koreje da je se prizna kao nukelarnu silu nije realističan

Posljednjih je mjeseci Kina, međutim, počela iskazivati nestrpljenje zbog Sjeverne Koreje i njezinih prijetnji nuklearnim ratom te njezinog 30-godišnjeg čelnika Kim Jong-una, unuka utemeljitelja zemlje Kim Il-Sunga. Državni tajnik SAD-a John Kerry je naglasio važnost kineskog utjecaja na Sjevernu Koreju i istaknuo ga na razgovorima ovoga mjeseca u Pekingu.

"Otići ću s uvjerenjem da je kinesko čelništvo zabrinuto koliko i mi zbog sjevernokorejskog hoda prema nuklearizaciji i tehnologiji proizvodnje balističkih raketa i zajamčili su da, kao i mi, rade na tome", rekao je Dempsey novinarima posljednjeg dana svog posjeta Kini. "Stoga mislimo da još uvijek ima vremena za sjevernokorejske čelnike da odustanu od daljnjih prijetnji i svakako se nadamo da će iskoristiti priliku da tako postupe", rekao je.

Dempsey je rekao da su "provokacije postale donekle dugotrajnije" otkako je Kim Jong-un postao čelnk Sjeverne Koreje krajem 2011. godine. "To znači da mislim da je opasnost od pogrešne procjene veća i mislim da je veći rizik eskalacije", rekao je. Dempsey je izjavio i da se SAD može obraniti u slučaju da Pjongjang lansira svoje nuklearno oružje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene