Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad helikoptera MI-8

Zbog pada vojnog helikoptera u Vukovaru prijavljena četvorica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna policija kazneno je prijavila četvoricu zaposlenika Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici pod sumnjom da su odgovorni za preinake na vojnom helikopteru MI-8 zbog kojih se letjelica lani srušila u vukovarskoj vojarni, pri čemu su poginule tri osobe, doznaje se danas iz dvaju izvora u državnom odvjetništvu i MORH-u koji nisu željeli biti imenovani.

Kazneno su prijavljene dvojica djelatnih vojnih osoba i dvojica civila - državnih službenika koji su radili na preinakama helikoptera, odnosno nadzirali taj posao.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

Vojna policija ih tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. 

>> Video: S mjesta nesreće premješten helikopter

>> Preminula i treća žrtva pada helikoptera

>> Poginuli aviomehaničar i vozač visokog časnika

Prijave su podnesene još 14. studenoga Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, u kojemu nisu željeli ništa reći o njihovu sadržaju. Neslužbeno se doznaje da još razmatraju prijave, nakon čega će odlučiti o daljnjim koracima.
Vojna policija je prijave podnijela nakon kriminalističke obrade koju je u srpnju ove godine od nje zatražilo vukovarsko odvjetništvo, pošto je od Povjerenstva za istraživanje nesreće dobilo rezultate jednogodišnje istrage. Povjerenstvo je zaključilo kako je neovlaštena ugradnja spužve iznad upravljačkih komanda, prilikom preinake helikoptera u tzv. "salonsku", odnosno VIP varijantu, glavni tehnički uzrok pada letjelice u srpnju prošle godine u vojarni 204. brigade u Vukovaru.

Sporne spužve su prvo ometale, a onda i blokirale upravljački sustav, a postavljene su unatoč tomu što su ruski proizvođač i projektant izričito zabranili takve preinake na tim helikopterima.

U istrazi je Povjerenstvo otkrilo da su se neki piloti koji su i prije letjeli tim helikopterom žalili na teškoće s komandama helikoptera te da je na isti način prepravljen još jedan helikopter istog tipa.

Vojna policija je trebala utvrditi tko je, kada i po čijim uputama ugradio spornu spužvu u helikopter.

Vojni helikopter MI-8 je 9. srpnja prošle godine nedugo nakon uzlijetanja s visine od tridesetak metara pao na parkirano vozilo vojne policije, pri čemu je ozlijeđeno sedam osoba. Od posljedica ozljeda preminuli su vozač Vjekoslav Ljubo, aviomehaničar Juraj Ruškač i narednica Ljubica Periškić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene