Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah postao prošlost

Karlovac čist: Završio projekt razminiranja vrijedan više od 2,5 milijuna eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Karlovac čist je od mina! Nakon više od 20 godina za mještane tog kraja strah od pogibije, postaje prošlost. Završio je projekt razminiranja vrijedan više od 2 i pol milijuna eura, koji je financiran iz proračuna, ali i sredstvima Europske unije. Prostor očišćen od mina, pruža stanovništvu razvoj poljoprivrede i poboljšanje ekonomije u tom ionako ratom opustošenom kraju.

Živjeti po pravilima koja doslovno život znače, najbolje zna Stjepan Lemić kojemu su mine bile prvi susjedi i tako više od 20 godina. 'Živjeli smo svakako, pazili smo se. Srećom, u blizini nije bilo male djece, a kada su dolazili, na njih se pazilo', ispričao je Stjepan.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Gledati zemlju kako propada, najteže je bilo mještanima. 'Osobno imam šumu, a morao sam drva kupovati, jer su prijatelji sasjekli s ove strane za vrijeme rata', kazao je Stjepan.

>>
Kod Nuštra ukradeni znakovi upozorenja na MINSKU OPASNOST!

Prostor koji je još do jučer bio minski sumnjivo područje, završetkom ovog projekta grad Karlovac u potpunosti je očišćen od mina. 'Na području županije ostalo je 11 jedinica lokalne samouprave koje imaju minirano ili minsko sumnjivo područje, dakle ostalo nam je još 21 kvadratni kilometar miniranog područja i 63 kilometara kvadratnih minski sumnjivog područja', kazao je Ivan Vučić, župan Karlovačke županije.

Korak uz razminiranje ide i edukacija stanovništva. 'Mine se mijenjaju, pozicije se mijenjaju. Nešto što je bilo sigurno prošlo proljeće, sada nije', kazala je Dijana Pleština iz vladinog ureda za razminiranje.

Table s natpisom 'ne prilazi' polako nestaju iz Virovitičko-podravske županije, koja bi do kraja godine trebala biti prva čista županija u zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene