Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će s kim koalirati?

Karamarko o krizi vlasti u Zagrebu: HDZ je sad poželjna udavača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u srijedu je, komentirajući stanje u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, istaknuo kako će u HDZ-u biti konstruktivni, pokušat će stabilizirati situaciju koliko mogu, a s kime i kako, to će još vidjeti, vjerojatno već u četvrtak.

Upitan u Korčuli kako komentira situaciju u Gradu Zagrebu i mogući "raspad Skupštine", nakon što je Klub zastupnika Milana Bandića raskinuo koaliciju s partnerima iz HSLS-a, HSS-a i HSU-a, pa zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek više nema osiguranu većinu u Gradskoj skupštini, Karamarko je rekao da je HDZ "poželjna udavača".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

"Svi se sada nešto oko nas motaju, vrte, s kim ćemo mi. Mi ćemo to dogovoriti vjerojatno i sutra, kako ćemo i na koji način. Mi ne želimo raditi nered u gradu", poručio je Karamarko. Istaknuo je kako znaju koliki su trošak koji pada na leđa građana Zagreba, svaki novi ponovljeni izbori.

Bandić raskinuo savez koji mu je osiguravao većinu

"Prema tome, mi ćemo biti konstruktivni, pokušat ćemo, dakle, stabilizirati situaciju koliko možemo, a s kime i kako, to ćemo još vidjeti", poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

HDZ trenutno najači u gradu

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić kaže da bi oni "pustili još malo vremenu" neka dojučerašnja pozicija, odnosno većina u Gradskoj skupštini, rasčisti svoje Sporazume o koaliciji, odnosno koalicijskoj suradnji u Gradskoj skupštini, misleći na Listu Milana Bandića, HSS-a, HSLS-a i HSU-a.

"I kada oni to rasčiste međusobno onda će vjerojatno doći vrijeme da mi sa nekim potencijalnim koalicijskim partnerima u gradu Zagrebu sjednemo i otvorimo razgovore o potencijalnoj suradnji u gradu Zagrebu", rekao je Mikulić. Dodaje da su trenutačno najjača stranka u Zagrebu te da idu svojim smjerom koji su izabrali prije dvije i pol godine i očito to građani prepoznaju i honoriraju.

"Mislim da sada, ovog trena, ne treba ići u prijevremene izbore jer imamo dvije legalno izabrane zamjenice gradonačelnika - Sandru Švaljek i Vesnu Kusin", istaknuo je Mikulić.

Upitan kako će sada Gradska skupština funkcionirati jer Švaljek nema osiguranu skupštinsku većinu, Mikulić je rekao da su oni i do sada podržavali ono što je dobro, a ono što nije, nisu. "Znači svaki projekt i svaka točka koja će biti u interesu građana Zagreba i grada mi ćemo to i dalje podržavati, a ono što neće biti u interesu, nećemo", poručio je Mikulić.

'Vlast čistih ruku'

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, komentirajući stanje u Gradskoj skupštini istaknuo je da se SDP zalaže za transparentnu, stručnu i kompetentnu vlast, "vlast čistih ruku" te da ne podržavaju nikakve trgovačke, interesne koalicije, kakav je primjer ta koalicija.

"Rezultat te koalicije je da u Zagrebu u zadnje dvije godine nema nikakvih investicija, da nema otvaranja novih radnih mjesta i naravno zbog toga je i došlo do ove krize", rekao je Bernardić.

Ustvrdio je da je ovo očigledno "brak iz interesa, a kada interesa više nema, više nema ni braka".

Bernardić kaže kako očekuje da se zagrebačka kriza razriješi. "Pitanje je što će biti, što će se događati, to ćemo sasvim sigurno vidjeti u idućim danima koji nas čekaju. Ono što je jasno, da Zagrepčani ne smiju biti taoci situacije u Zagrebu koja ih na kraju krajeva skupo košta. Građani grada Zagreba ne smiju biti taoci situacije u kojoj se grad Zagreb našao - trgovačkih koalicija, neprirodnih koalicija, interesnih grupiranja - kako kome paše", ustvrdio je Bernardić.

Bernardić smatra kako je situacija sa privremenom upravom dugoročno neodrživa u gradu Zagrebu.

SDP nema kandidata za gradonačelnika

"Dakle, mi podržavamo da se ova kriza raspetlja, a ako se ne bude mogla raspetljati normalnim putem, znači nekakvim legalnim putem, onda su definitivno izbori uvijek opcija", poručio je Bernardić. Pojasnio je da će se vidjeti što će biti s presudom gradonačelniku Milanu Bandiću, u četvrtak, odnosno hoće li se gradonačelnik vratiti na posao ili se neće vratiti.

"Vidjet ćemo što će biti s punomoći, vidjet ćemo što će biti sa pregrupiranjem skupštinske većine. Dakle, skupštinska većina ima vlast, a ako se situacija ne može raspetljati, onda su rješenje uvijek izbori", smatra Bernardić.

Predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade Zoran Milanović u srijedu je na pitanje novinara tko će u Zagrebu biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika, odgovorio da to treba pitati zagrebačke SDP-ovce, no on pretpostavlja da će to biti Davor Bernardić. "Ovoga puta definitivno će o tome odlučiti u zagrebačkom SDP-u", rekao je Milanović.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a Nenad Matić (HSS) u srijedu je potvrdio da su dobili e-mail od Jelene Pavičić Vukičević, predsjednice Kluba zastupnika liste birača nositelja Milana Bandića, da sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini smatraju razvrgnutim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene