Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevremeni izbori?

Bandić raskinuo savez koji mu je osiguravao većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da Bandić priprema Zagreb na izbore ne samo za gradonačelnika već i za Gradsku skupštinu.

Klub zastupnika Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini raskinuo je koaliciju s klubom HSLS-HSS te Hrvatskom strankom umirovljenika.

S njima je do sada Bandić bio u koaliciji kako bi osigurao većinu u Skupštini budući da ima 17 od 51 zastupnika. Čini se da je gradonačelnika, koji je trenutno u pritvoru u Remetincu, najviše naljutio predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) kojeg, kako je navedeno u dopisu njegova Kluba, optužuje za 'brojno prekoračenje ovlasti i zloporabu položaja čime šteti ugledu Skupštine'. Osim što je prije ponovnog odlaska u pritvor u Remetinec najavio mogućnost ostavke i prijevremenih izbora za gradonačelnika, Zagreb bi možda mogao i na izbore za novu Skupštinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ultimatumi u vladajućoj koaliciji Plenkovića politički počeo javno ucjenjivati HSLS, isto sprema i Glavašev HDSSB, no u HDZ-u uopće nisu zabrinuti Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 hoće li zagrepčani na izbore? Zlatko Hasanbegović: ''Bandićeva stranka najavila rasprodaju, crni petak u Zagrebu''

Naime, nakon što je raskinuo većinsku koaliciju, Bandić se može okrenuti ili koaliciji s HDZ-om (HSLS već ima s njima potpisanu suradnju na državnom nivou) ili može, što ne bi bilo prvi puta, lobirati kod zastupnika pojedinačno i tako skupiti 26 potrebnih ruku za svoje prijedloge. No, ako je naumio izazvati nove izbore, do raspuštanja Gradske skupštine može doći ukoliko predstavničko tijelo nije u mogućnosti donositi odluke dulje od tri mjeseca.

Osim toga, Bandićev Klub može pokrenuti postupak razrješenja Darinka Kosora za što im opet treba 26 ruku. Sljedeća sjednica Skupštine je 26. ožujka.

Švaljek o kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu: 'Nikakvih razgovora nije bilo'

Milanu Bandiću prvo je zasmetalo što je Kosor na dnevni red uvrstio izdvajanje kulture iz Gradskog ureda za obrazovanje čemu se on protivi.

Druga sporna točka je Generalni urbanistički plan (GUP) .

'Nije dobra praksa da se u ime Gradske skupštine obećava građanima realizacija nekih projekata na čije predlaganje kao Gradska skupština ne možemo utjecati, kao što je to slučaj s usvajanjem izmjena GUP-a Zagreba i Sesveta gdje građani nakon riječi predsjednika Skupštine očekuju pozitivno rješavanje svojih životnih problema, a o čemu još građani nisu podnijeli niti prijedloge za izmjenu, niti je o tome otvorena javna rasprava', poručuje iz Bandićevog tabora predsjednica Kluba zastupnika Jelena Pavičić Vukičević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene