Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklanjanje preopasno i preskupo

Kamene gromade ostaju gdje jesu, kopat će se tunel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamene gromade s Biokova koje su pale na cestu između Makarske i Vrgorca ostaju gdje jesu.

Tunel! To je najbolje rješenje, zaključili su stručnjaci nakon tri tjedna smišljanja. Bikovo će probiti stotinjak metara prije odrona, do druge strane. 'Oko 170 metara, tako smo odlučili bit će to najsigurnije i najekonomičnije', objasnio je Neven Matijević iz Hrvatskih cesta.

Pročitajte i ovo Radovi na tunelu kroz Kozjak - 4 Tunel kroz Kozjak Gradi se novi ulaz u Split, ići će preko Kaštela, a građani upozoravaju: "Toliko će ljudi ginuti" Prometna nesreća u tunelu Pećine - 4 Tragedija u Rijeci Otac poginulog olimpijca: "Svi smo jako potreseni, srećom unuk je preživio"

>> Sporije ne može: Još smišljaju kako otkloniti gromadu s ceste!

Cjenika još nema. Po nekim predviđanjima stajat će oko 30 milijuna kuna. Mnogi smatraju da bi bilo bolje maknuti tunel dalje od opasne zone, no taj bi bio puno duži i skuplji. 'Bilo bi bolje, ali u ovoj situaciji valjda se ne može', kaže Marinko Ožić Bebek, makarski gradonačelnik.

Turistička atrakcija

Stijena ostaje. Ovaj dio ceste jednostavno će se isključiti. Zanimljivo je da će ova masa stijena ostati ovdje još dugo, Hrvatske ceste zaključuju kako je preskupo i preopasno uklanjati je. Čini se da je Bikovo dobilo novu atrakciju. Neki smatraju kako te stijene treba iskoristiti kao buduću turističku atrakciju.

Na rub ispod odronjenih stijena postavit će se jaka mrežna barijera visoka 4 metra da zaštiti kuće ispod padine. A mrežama će se osigurati i cijelo područje gdje će se graditi. 'To ćemo početi već početkom prosinca', istaknuo je Matijević.

Bušenje tunela moglo bi početi krajem siječnja. Dovršetak je još nagađanje, neki kažu bit će u ljeto, a to je daleko stanovništvu iz Vrgorca koje potroši čitavu plaću putujući zaobilazno autocestom na posao u Makarsku ili obratno. Hrvatske ceste nude pomoć. 'Osigurat ćemo neke linije i autobuse', poručuje Matijević. No, Biokovo će radnike na tunelu dočekati snijegom, burama i ledom. Nema na Stupici lakog rješenja.

Smatrate li ovu odluku logičnom?

  • Da, preopasno je mjesto i za uklanjanje i za budući promet
  • Slažem se da je to sigurnije, ali ne i ekonomičnije
  • Ne, to je jednostavno preskupo

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene