Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

'Kalinića treba izručiti tiho, uz maksimalno osiguranje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sretka Kalinića, pripadnika zemunskog klana osuđenog u Srbiji za ubojstvo premijera Zorana Đinđića Hrvatska bi već u utorak trebala izručiti Srbiji.

To je prvo izručenje hrvatskog državljanina susjedima. Kalinić, podsjetimo, ima dvojno državljanstvo. Zloglasni zemunac prije toga će na hrvatski sud zbog krivotvorenja putovnice, a potom bi uz velike mjere osiguranja trebao put Srbije. Sretka Kalinića zvanog Zver sumnjiči se za 30-ak ubojstava. U Srbiji je osuđen na 40 godina zatvora zbog sudjelovanja u atentatu na predsjednika Zorana Đinđića. 'Očekujem da se idućih dana Kalinić nađe u Beogradu,' rekla je Snježana Malović, ministrica pravosuđa Srbije.

Kalinić je bježao sedam godina. Pao je zajedno s Milošem Simovićem nakon lipanjskog obračuna na jezeru u zagrebačkom Rakitju. O detaljima izručenja, zbog sigurnosti, malo se zna. 'Za očekivati je da će transfer biti zračnim putem,' rekao je stručnjak za sigurnost Mate Laušić. 'Njegov transfer iz Remetinca pretpostavljam ukupno da će biti od pet do sedam vozila u štićenoj koloni. Trasa će biti sigurnosno pregledana i zaposjednuta od pripadnika trasnog osiguranja. Vjerojatno ako će biti dan da će biti zračna potpora, vezivanje ruku i nogu, zaštitni prsluk. Tehnička primopredaja bit će negdje na stajanci zračne luke. Ono što bi ja pokušao primijeniti je da to odradim tiho,' rekao je Laušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćno rješenje Županijski sud: Sretko Kalinić može biti izručen Srbiji Slika nije dostupna Informacije daje na kapaljku Sretko Kalinić priznao 35 ubojstava?

>> Kalinića će u Srbiju prebaciti vladinim letom?

Marijan Kraljević King vjeruje da do uspješnog napada na Kalinićev konvoj teško može doći. 'Dok je tajna zagarantirana ugroza je jednaka nuli,' rekao je. Jedina opasnost smatra prijeti mu iznutra. 'Ako bi tu nastao disenzus da jedna strana želi jedno, a druga drugo tada već možemo razgovarati o pitanju njegove sigurnosti, ali tada se to ne osigurava oklopnim automobilima na ulici. To tada odlučuju dvije politike,' rekao je King.

Zloglasni balkanski ubojica u hrvatskom pritvoru govorio je o brutalnim zločinima poput komadanja žrtava, ali i prepletenosti obavještajnih službi i krim miljea. 'Nije ni slučajno da su Kalinić i njemu slični odabrali Hrvatsku kao svoje 'safe place' ili sigurno mjesto. To sasvim sigurno nije slučajnost,' rekao je King. Zaokret u politici dviju zemalja trebao bi biti sporazum potpisan krajem lipnja kojim se mafiji poručuje da Hrvatska i Srbija više nisu sigurne zemlje. 'Za manje od dva mjeseca mi imamo prvu realizaciju ovog sporazuma,' rekla je Malavić. Gdje će Kalinić čekati ponavljanje suđenja za Đinđićevo ubojstvo, još se ne zna. Srbijanski mediji nagađaju da će u njihov Alkatraz, najčuvaniji zatvor u Požarevcu gdje su već i ostali pripadnici zemunskog klana, Simović i Milorad Ulemek Legija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene