Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi jedva čekaju Pelješki most

Radovi na Pelješkom mostu u punom jeku, sve budno nadzire i bivši šef Sabora: "Uživam u tome, gledam sve operacije odavde"

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora
Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradilište Pelješkog mota Galerija 1/2 >>
Posjetili smo najveće i najvažnije gradilište u Hrvatskoj – gradilište Pelješkog mosta. Ondje bivši predsjednik Sabora kineske radnike svakog jutra promatra sa svoje terase.

Najveće gradilište u Hrvatskoj ima izvanredni nadzor, bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića.

"Ja to volim gledati, ja to pratim od 6:30, kad se bude radni ljudi Pelješkog mosta. Uživam u tome, gledam sve operacije koje se mogu vidjeti odavde", rekao je Bebić.

Ljeta u Komarni provodi duže od pola stoljeća. Tvrdi da je prvi iznio ideju o Pelješkom mostu: "Od '98., kad sam u Saboru predložio mogućnost gradnje mosta, do ostvarivanja protekle su 22 godine. To je jedno veliko zadovoljstvo."

U međuvremenu je i podržavao prosvjedne akcije.

"Mislim da je ovo na primjeren način hrvatskoj i europskoj javnosti prikazana potreba izgradnje ovoga mosta", rekao je Bebić u rujnu 2012. godine, kada su građani s oko 500 brodica stvorili pontonski most između Brijeste i Komarne te tako simbolično sagradili most kojeg nema.

Most u konačnici niče pred njegovom terasom.

"Razvoze radnike u 6:30 ujutro, a u 6:30 navečer ih vraćaju. To znači da su to duple smjene, koliko ja mogu vidjeti", rekao je Bebić.

Radovi kasne dva mjeseca 

Na gradilištu je u ovom trenutku oko 600 radnika koji čekaju materijal s istoka.

"Za sada imamo stvarno kašnjenje od oko dva mjeseca. Što se tiče proizvodnje u pogonima u Kini i koliko će to utjecati na rok završetka, to u ovom trenutku ne možemo reći jer je pitanje koliko izvođač može ubrzati montažu na terenu", rekao je Jeroslav Šegedin iz Hrvatskih cesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gradi se i dalje Korona je pomutila račune oko krajnjeg roka za Pelješki most: "Ulažemo 200 posto napora..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovezli opremu za Pelješki most Kineski brod u Pločama pregledala sanitarna inspekcija i policija: Članovi posade su zdravi i mogu početi s poslom

Prelazak granica, posebno u doba korone, predstavlja problem pa se most željno iščekuje.

"Idem preko Neuma i to je katastrofa. Čekam po sat do dva vremena da bih došao na Pelješac", rekao nam je Stanislav Vujević.

Usprkos epidemiji, ove su godine i turisti stigli u Komarnu.

"Što se tiče sezone, od polovine sedmog mjeseca nekako se izvuklo i sada se praktički ne može ni osjetiti. Na nekih smo 30 posto lošije nego lani", rekao je Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarna.

"Jednodnevni izleti oživjet će u dolini Neretve"

O izgradnji Pelješkog mosta uživo smo u Dnevniku Nove TV razgovarali sa Smiljanom Mustapićem, načelnikom Općine Slivno. On nam je rekao da građani koji žive u blizini gradilišta već sad imaju koristi od mosta.

"U ovom je trenutku na izgradnji mosta, na održavanju i logistici, zaposlen jedan dio naših stanovnika. Iznajmljen je i dobar dio apartmana tako da u svakom slučaju ima koristi i od same gradnje", rekao je Slivno.

Dodao je da će koristi imati i kad most bude izgrađen: "Mislim da će jednodnevni izleti oživjeti u dolini Neretve zbog gostiju iz Dubrovnika i drugih dijelova u koje gosti dolaze avionima i kruzerima."

Također je rekao da planiraju obnoviti ceste koje vode do Pelješkog mosta.

"Već smo napravili projektnu dokumentaciju i dobili smo dozvole za gradnju tih cesta. Sada ide natječajna mjera na koju ćemo se prijaviti te planiramo u idućih godinu ili dvije asfaltirati te ceste", rekao je Mustapić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene