Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se i dalje

Korona je pomutila račune oko krajnjeg roka za Pelješki most: "Ulažemo 200 posto napora..."

Premijer Plenković danas je bio na turneji. Obišao je gradove Zadar, Šibenik i na kraju se spustio u Dubrovačko-neretvansku županiju. Tamo je provjerio kako idu radovi na Pelješkom mostu.

Bez predaha - kineski radnici mukotrpno rade kako bi što prije završili Pelješki most koji bi za nešto više od godinu dana trebao spojiti jug s ostatkom Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci Slika nije dostupna NIŠTA BEZ BOGA FOTO Dvojica inženjera otkrila što su prije godinu dana ugradila u Pelješki most: ''Za to je u početku znalo samo nekoliko kolega''

A kako sve napreduje - uoči izbora došao je provjeriti i premijer Andrej Plenković.

"Ovo je projekt koji će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske“, rekao je Andrej Plenković, predsjednik vlade RH.

No na povezivanje morat će se još pričekati. Korona je i ovdje pomutila račune oko krajnjeg roka.

"Mi smo već kontaktirali s tvornicom u Kini, čuli smo se i oko prijevoza, ulažemo 200 posto napora da druga i treća pošiljka čelika dođe u Hrvatsku ove godine“, objasnio je Lu Shengwei iz CRBC-a.

Pomoć je ponudio i sam Plenković. "Trebam li ja nazvati premijera Lea da ubrza proces u Kini?", našalio se danas premijer.

U posljednja dva desetljeća političara su se itekako nagledali - no mještani Komarne zadovoljni su što se konačno nazire vizura mosta.

"Ovo je neprocjenjivo za ovaj kraj, za Pelješac, za Dubrovačko-neretvansku županiju, za Hrvatsku. To je strašna stvar. To je nevjerojatna stvar mi nismo svjesni što je to“, misli Dražen iz Komarne.

Dok radovi na prvoj i drugoj fazi napreduju po planu, problema ima grčki Avax.

"Tu imamo određenih problema u smislu dopreme resursa, ljudi, materijala koji su nam zapeli na granici u Albaniji i tu zapravo imamo osjetniji zastoj u realizaciji rokova", kaže Josip Škorić iz Hrvatskih cesta.

A Pelješki most godinama je bio ključno mjesto uoči parlamentarnih izbora. Prije 15 godina stiglo je prvo obećanje.

"Hrvatsku konačno fizički povezujemo ovim mostom i više naši ljudi koji putuju,ili bilo koji drugi putnik namjernik, kada ide iz Metkovića, Splita ili iz Zagreba u Dubrovnik autom neće morati vaditi putovnicu", govorio je 2005. Ivo Sanader tadašnji predsjednik Vlade.

No brojne prepreke u međuvremenu su odgađale gradnju mosta. Prvo su susjedi bili nezadovoljni jer su se bojali kako će zbog mosta kruzeri do Neuma. Izgradnju je potom odgodila svjetska kriza 2012. No obećanja nisu prestajala.

"Dajem još jednom obećanje da će Dubrovnik i Dubrovačko primorje biti spojeno neprekinutom vezom sa sjevernim djelom županije", rekao je 2012. i Zoran Milanović.

Kad most i ceste koje ga vežu budu dovršeni, politici ostaje drugo teško pitanje. Kako nazvati most koji su gradili gotova dva desetljeća.

Krstičević na čelu liste?

Zbog kašnjenja i krajni rok za dovršetak samog mosta, mogao bi se odgoditi za nekoliko mjeseci. 

Nakon premijerske, Plenković je u ponedjeljak preuzeo stranačku ulogu. U Dubrovniku se sastao sa županijskim HDZ-om. Puno se razgovara o imenima na listama za predstojeće izbore. Priznao je da želi Damira Krstičevića na čelu liste 10. izborne jedinice. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene