Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uža suradnja institucija

Bajić sa šeficom Porezne razgovarao o progonu neplatiša poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Porezna uprava objavila listu poreznih dužnika, na redu je razgovor o kaznenom progonu neplatiša poreza.

Na sastanku kojem su prisustvovali Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa suradnicima, Nada Čavlović – Smiljanec, pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave sa suradnicima, te predstavnici Ravnateljstva policije, razgovaralo se o progonu neplatiša poreza, izvijestio je DORH.

Pročitajte i ovo Velimir Bujanec Odlučio trgovački sud Propala tvrtka Velimira Bujanca obrisat će se iz sudskog registra: Dužna je više od 150.000 kuna Slika nije dostupna Gdje je tu pravda? Tvrtkama se opraštaju dugovi, a ovim ljudima se kuća prodaje na dražbi!

Dogovoreno je da kaznena djela na štetu Proračuna moraju imati prioritet, posebno novi oblici kojima se oštećuje državni proračun.

Sudionici su zaključili kako je samo zajedničkim radom moguće prikupiti kvalitetne dokaze te će uz policijske istražitelje pojedine dokazne radnje, po nalogu državnog odvjetnika, provoditi i istražitelji iz Porezne uprave koji upravo na ovom području imaju potrebna posebna stručna znanja.

>> Rezultati EKSKLUZIVNOG istraživanja: Tko je kriv za dugove?

U posebno složenim slučajevima osnovat će se posebni zajednički istražiteljski timovi radi učinkovitog provođenja dolaznih radnji i pokretanja kaznenog postupka. Sama ovrha je dobra, ali daje rezultate samo u onim slučajevima kada se radi o poreznim dužnicima koji zbog lošijeg poslovanja ili drugih razloga nisu na vrijeme platili porez. U drugim slučajevima nužno je sankcionirati kroz prekršajni ili kazneni progon one koje su kriminalnim radnjama onemogućile naplatu poreza.

Porezni dužnici od kojih se porez ni prisilnim putem ne može naplatiti zbog nezakonitog raspolaganja sredstvima, razlog su za čvršću suradnju i zajednički rad Porezne uprave i policije kako bi se prikupili potrebni dokazi za progon.

Tijekom sastanka također je dogovoreno kako će nadležni odjeli Porezne uprave u onim slučajevima u kojima porezni dug nije naplaćen, a bilo ga je moguće prisilnim putem u cijelosti ili djelomično naplatiti i u kojima postoji sumnja o mogućim zlouporabama zbog kojih naplata nije provedena, posebno razmotriti te slučajeve i prikupiti potrebne podatke nakon čega će se na stručnoj razini odlučiti o daljnjem postupanju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene