Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još u nastajanju

Po kojim ćemo pravilima glasati u idućoj, superizbornoj godini? "HDZ pokušava napraviti izborni inženjering"

Aktualno Galerija Nova izborna pravila - 1 Nova izborna pravila - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nova izborna pravila - 2 Nova izborna pravila - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nova izborna pravila - 3 Nova izborna pravila - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nova izborna pravila - 4 Galerija 1/4 >>
Ovoga tjedna Sabor miruje, no Predsjedništvo i šefovi klubova ipak su se nakratko sastali ne bi li se dogovorili što će sve i kako raditi nakon odmora. Između ostalog će morati raspravljati i o tome koja će nova pravila vrijediti na nadolazećim izborima.

Superizborna godina je pred vratima, a nova izborna pravila još su u nastajanju. Na njima radi HDZ-ova radna skupina.

"Kuha se to na puno mjesta, ali normalno je da će, kada vladajuća većina zauzme svoj stav, ići s prijedlogom prema Hrvatskom saboru", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dok je HDZ skloniji minimalnim izmjenama, oporba pak želi potpuno drukčiji sustav. SDP-ov zakonski prijedlog tako već više godinu dana skuplja prašinu na dnu neke od saborskih ladica.

"Predlažemo šest izbornih jedinica koje se podudaraju s granicama županija. Bira se veći broj zastupnika, dva preferencijska glasa i prag za preferencije je pet posto. Zadovoljava sve kriterije koje treba zadovoljavati. Ispravlja ono negativno što sadašnji zakon ima", rekao je Arsen Bauk.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Kršenje predizborne šutnje Kaos uoči izbora: Ako ćemo isti dan birati europarlamentarce i saborske zastupnike, moglo bi biti problema

Prijedloge su razradili i drugi oporbeni zastupnici.

"Mi želimo jedan izborni zakon koji obuhvaća sve izborne procese kako bismo ujednačili pravila. Želimo da se otvori javna rasprava o tome tko sve ima biračko pravo", rekla je Sandra Benčić.

"Razmotrimo da spustimo dobnu granicu na 16 godina, ali to bi trebalo biti potpomognuto i uvođenjem građanskog odgoja kao obaveznog predmeta u svim školama", smatra Dalija Orešković.

"Ja osobno mislim da je već krajnje vrijeme da se omogući Hrvatima koji se nalaze izvan Hrvatske da elektroničkim putem glasuju. Ako možemo milijune eura doznačiti s računa na račun, možemo dopustiti ljudima i da glasuju na taj način", rekao je Stjepo Bartulica.

Pročitajte i ovo Ilustracija DIP Preko noći od stranačkih ljudi postaju neovisni članovi jednog od najvažnijih tijela u državi: Novi izbor opet ispod radara

Za sve to, svjesni su, malo je šanse jer škare za krojenje pravila u rukama su HDZ-a.

"U ovom trenutku oni pišu zakon tako da pokušavaju zapravo napraviti izborni inženjering. Vjerojatno pokušavaju točkastim izmjenama samih izbornih jedinica prekrojit sustav na način da njima najviše odgovara", rekao je Božo Petrov.

Ovaj je zakon iznimno važan, a rokovi stišću i za javnu raspravu neće biti dovoljno vremena. Novi zakon na snagu treba stupiti najkasnije 1. listopada.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene