Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konferencija u splitu

Kako će se moguća recesija odraziti na iduću sezonu i je li turizam jedina budućnost Dalmacije?

Je li turizam jedina budućnost Dalmacije? Na ta su pitanja odgovor pokušali dobiti gospodarstvenici koji su se okupili u Splitu.

Dalmacija - gospodarska snaga Hrvatske, pod ovim nazivom u Splitu se okupio niz gospodarstvenika kako bi sagledali koja je ekonomska budućnost Dalmacije. Ima li ičega osim turizma i u kom pravcu bi trebao ići? Osim toga koliko će se moguća recesija u Europi odraziti i na naš turizam sljedećeg ljeta ?

Svaki peti euro stiže nam iz turizma, turizam čini 20 posto BDP a, čulo se danas na ekonomskoj konferenciji u Splitu. Eto i jeseni, a turisti su još kod nas. Glavno pitanje je što bi ostalo Dalmaciji da joj uzmemo turizam?  U petak se na konferenciji razgovaralo o jačanju recesije u Europi. Manje novca ostavit će i manje sredstava europskim turistima za dolazak u našu zemlju. 

Antonio Kuzmanić, splitski dogradonačelnik ne očekuje krah, misli da je to prejaka riječ, ali očekuje pad turizma iduću sezonu. 

Usporavanje je gradnje u Njemačkoj i drugim zemljama. U Splitu se gradi, ali prosječnoj obitelji cijene su apsolutno preskupe, nedostižne.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 OBRAT U SLUČAJU Detalji ubojstva studentice u Osijeku: "Mijenjao je iskaze, tvrdio je i da se radi o samoubojstvu"

"Dobili smo jedan frapantan podatak da je 17 tisuća stanova u Splitu prazno, čak ne za apartmane nego prazno. Na Mejašima su svi stanovi prodani, a nemate ljude koji unutra žive. Povratnici kupe stanove, stranci kupe te stanove, te zgrade zjape prazne", kaže dogradonačelnik.Traži se žešće oporezivanje onih koji kupe 50 pa i 100 stanova i rentaju ih po istom paušalnom porezu kao sitni iznajmljivači.

O turizmu u Splitu i Dalmaciji pogledajte više u videoprilogu. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene