452433
452433
452433
452433
452433

Provjerili smo u kakvom je stanju policijska oprema

  • , 04.10.2016., 20:04
  • Autor:
  • komentara

Policajci se žale da nemaju odgovarajuću opremu, odjeću i obuću. Nedavno su, navodno, odbili izići na teren. Pobunili su se jer nije bilo dovoljno preme za sve: od vozila do primjerice, kamera.

 
 
 
 
Štedi li se na policijskoj opremi? (Video: Dnevnik Nove TV)
Štedi li se na policijskoj opremi? (Video: Dnevnik Nove TV)

Svakodnevno su u ophodnji i ne samo u potrazi za ilegalnim migrantima. No, policajci, koji čuvaju istočnu granicu nedavno su, navodno, odbili izići na teren. Pobunili su se jer nije bilo dovoljno opreme za sve: od vozila do primjerice, kamera.

"Na opremi policijskih službenika, njihovoj zaštićenosti i na sigurnosti građana ne smije se štedjeti. Tu su izbjeglice, ne daj Bože, terorizam i druge stvari...", rekao je Dubravko Jagić iz Sinidkata policije Hrvatske.

Na hrvatskoj granici za Srbijom naime, vlada "gužva" otkako su dobili pojačanje iz najbližih, susjednih policijskih postaja. No, za razliku od lokalaca - svi pristigli za svoj će posao, prema propisima, dobiti terenski dodatak od 150 kuna. I to je razlog bune koju 'plavci' koji nisu plaćeni, neslužbeno doznajemo, provode preko lokalnih sindikata.

Struka traži - jednake uvjete rada za sve. "Policijski službenici nisu dovoljno opremljeni, nisu dovoljno obučeni, plaćeni, i ono što će nekoga zasmetati - nisu zaštićeni. Sustav iza njih ne stoji", kaže Jagić.

Prosječni policajac zaradi od 3800 do 5.500 kuna

U MUP-u, međutim, tvrde suprotno. Tehnički ministar koji je nedavno i sam obišao ovo područje - pred kameru nije htio. U kratkom odgovoru slanje ispomoći naziva logičnim i racionalnim potezom.

"Hrvatska policija za zaštitu državne granice i sprječavanje ilegalnih prelazaka raspolaže dovoljnim brojem ljudstva i tehnike", poručili su iz MUP-a.

"Svi ministri će uvijek reći da je sve dobro i savršeno! Svi kažu da je policijski službenik ogledalo države, ako nam je država takva kakav nam je policijski službenik, ako tako ofucan hoda po cesti, takva nam je i država", ističe Jagić.

U mandatu Vlahe Orepića nove policijske odore - kažu - nisu stizale. No, na izgled, ali i njihovu kvalitetu i ranije je bilo pritužbi. Baš kao i na male plaće. Ovisno o godinama staža, dodacima i prekovremenim satima - prosječni policajac zaradi od 3800 do 5 i pol tisuća kuna. Unatoč niskim primanjima, većina svoje zadatke ispunjava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se