Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odluka sutra

Kakav apsurd: Pravni stručnjaci o mjerama opreza za Daruvarca - ''Ako ih prekrši, nikome ništa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Zadru sutra će odlučivati o zahtjevu tužiteljstva da se Darku Kovačeviću Daruvarcu prilikom puštanja na slobodu odrede mjere opreza. Mogu li mu se one odrediti i što ako ih prekrši?

Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora za brutalno premlaćivanje djevojke u zadarskom kafiću, u nedjelju izlazi na slobodu.

Pročitajte i ovo Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić (Foto: Dnevnik.hr) može se približiti žrtvi Darko Kovačević Daruvarac za dva dana na slobodi: Izvanraspravno vijeće odbilo mjere opreza! Darko Kovačević Daruvarac na čitanju presude (Foto: Dnevnik.hr) sud odlučuje sutra Evo koje mjere opreza Općinsko državno odvjetništvo traži za Daruvarca

U istražnom zatvoru tada će biti točno 7 mjeseci, što je maksimalni rok koliko može provesti iza rešetaka za djelo za koje je optužen, a prije pravomoćnosti presude. U nedjelju ide na slobodu, a prije desetak dana ukinute su mu mjere opreza određene prilikom prošlog napuštanja istražnog zatvora. Općinsko državno odvjetništvo u Zadru danas je ponovno zatražilo određivanje sigurnosnih mjera - zabrane napuštanja boravišta, obveznog javljanja državnom tijelu, zabrane približavanja i uspostavljanja veze s oštećenicom te privremeno oduzimanje putnih isprava. O tom će zahtjevu Sud odlučivati sutra.

Iskusni odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da se mjere opreza ne mogu odrediti jer su one zamjena za istražni zatvor u kojem Daruvarac više ne može biti. ''Mjera opreza je zamjena za istražni zatvor'', rezolutno tvrdi Nobilo i podsjeća na slučaj tzv. zločinačke organizacije kad se sudilo dečkima s Knežije. ''Glavna je rasprava trajala tri i pol godine, pa je tijekom nje mijenjan Zakon kako bi Nikica Jelavić ostao u pritvoru'', rekao je odvjetnik.

Drugi pravnici smatraju da umjesto istražnog zatvora ne mora nužno značiti umjesto trajanja istražnog zatvora. ''Mjere opreza mogu se izreći neovisno o isteku rokova istražnog zatvora'', tvrdi profesorica Pravnog fakulteta dr. sc. Zlata Đurđević.

No otvara se i drugo pitanje. Odrede li se mjere opreza, kazna za njihovo kršenje inače bude istražni zatvor. Budući da Daruvarac ne može u zatvor, mjere može kršiti bez posljedica.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa nije želio govoriti o praksi suda i tome može li Daruvarac dobiti mjere opreza.
''Ovaj slučaj vrišti po specifičnosti i zahijeva reakciju, ali ma kako drastičan bio, ne može se mijenjati praksa ili zakon zbog jedne situacije'', rekao je Sessa.
 

Aktualno Pretukao je bivši muž teolog: "Mlatio me ispred auta dok su djeca gledala. Njegova mama rekla je da i ja snosim dio krivice" Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 3 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 5 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 2 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 1 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 4 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno +0 Bivši muž istukao je pred djecom (Foto: Provjereno) - 6 Hrvatska Pretukao je bivši muž teolog: "Mlatio me ispred auta dok su djeca gledala. Njegova mama rekla je da i ja snosim dio krivice" 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene