Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao vijećnike da ne glasuju za TE Plomin C

Kajin: Duh Istre mora ostati nepokoren!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin pozvao je danas vijećnike istarske Županijske skupštine da "radi svojeg obraza" ne glasuju za izgradnju termoelektrane Plomin C na ugljen.

"Isključivi nastup Njemačke oko nespremnosti ulaska Hrvatske u EU neki povezuju uz Plomin. Utoliko bi bilo dobro znati što je bivša vlast dogovorila s kompanijom RWE-om", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu i upitao "može li se zatezanje odnosa na relaciji Berlin-Zagreb" pripisati uvjetima iz natječaja.

Njemačka kompanija RWE, partner HEP-a na TE Plomin 2, nije iskazala zanimanje za suradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C, ali je izrazila spremnost za pomoć u obliku tehničkog know-howa.

Kajin je zamolio novinare da mu se, kako je rekao, "ne imputira da je protiv vladajuće koalicije" jer, dodao je, "da nije bilo njega, teško da bi IDS danas participirao u izvršnoj vlasti Republike Hrvatske". No, istaknuo je, kad je riječ o ugljenu, središnjoj vlasti treba poručiti kako "duh Istre mora ostati nepokoren".

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

>> Damir Kajin: Koza živi vječno!

Kajin je danas spomenuo i svoje razgovore s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem o pokretanju stečaja u Purisu, gdje DORH provodi izvide, te o teškoćama u vezi sa šumskim zemljištem u gradovima i općinama.

"Puris je istarski problem broj jedan, jer se radi o sudbini više od 300 zaposlenih, dakle o 300 obitelji, a isto toliko i kooperanata koji mogu ostati bez izvora prihoda", istaknuo je i dodao kako je Puris istarski prioritet te da ga zato treba sačuvati. "O njemu ovisi opstojnost središnje Istre i Puris kao tehnološku cjelinu treba sačuvati", poručio je Kajin.

Govoreći o šumskom zemljištu, predložio je da lokalna samouprava u Istri pripremi zakon o šumskom zemljištu koji će zastupnici braniti te vjeruje da će u tome imati potporu svih u Saboru. Istodobno je pozvao DORH da, kako je rekao, "stane na loptu s uknjižbama" dok se ne donese novi zakon koji će jedinicama lokalne samouprave omogućiti da sačuvaju svoje parkove i druge nekretnine. Jedino tako, zaključio je Kajin, "možemo obraniti svoje parkove, Zlatni rt u Rovinju te pulske i porečke nekretnine, kao što smo 2000. sudskim postupcima obranili uknjižbe velikih istarskih tvrtaka nad turističkim zemljištem". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene