Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tipične prijevare

Kupujete putem interneta? Doznajte na što morate paziti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupovina balerinki putem interneta za Lanu K. iz Zagreba dugo će ostati u sjećanju. No, ne zato što je za dobru cijenu kupila cipele koje joj se sviđaju, već zato što ih je platila, ali ih nikada nije dobila.

'Balerinke su došle 80 kuna i ja sam ih uplatila na račun djevojke koja ih je prodavala. Rekla sam joj da mi se javi kad mi ih pošalje, a kada se dva dana nije javljala 'proguglala' sam ime na koje sam uplatila i shvatila da se cure na forumu s njom bore od početka godine', ispričala je 26-godišnja Lana za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura

Lana se do sada već pomirila s izgubljenih 80 kuna, no bilo je i nekoliko drugih žrtava iste prevarantice koje su ostale i bez većih svota ili pak vrijednih stvari koje su željele zamijeniti za onu koju je nudila djevojka, koja se zainteresiranim stranama predstavljala kao maloljetnica.

>> Internetski kriminal sve raznovrsniji, evo čega se treba čuvati!

Upravo je takvih prijevara vezanih za kupovinu različitih proizvoda, naročito putem različitih web oglasnika i društvenih mreža sve više, potvrdili su nam u Ministarstvu unutarnjih poslova.

'Najčešće se radi o slučajevima gdje kupac naruči i plati određeni proizvod, no prodavatelj mu ga ne isporuči i/ili ne želi izvršiti povrat novca ili pak proizvod koji je isporučen ne odgovara opisanom. Bilježi se i porast takvih djela s međunarodnom komponentom gdje su strani državljani uključeni kao počinitelji', ističu u MUP-u.

Prema statističkim podacima MUP-a za kazneno djelo prijevare u 2009. zabilježeno je 1.732; 2010. 1.366; 2011. 1620; a u prvih 9 mjeseci ove godine 954 kaznena djela prijevare.

U gore spomenutom slučaju neke od prevarenih djevojaka uspjele su vratiti novac stalnim pritiscima i prijetnjama tužbom, no kažu, i dalje na sličnim stranicama viđaju oglase pod istim imenom kojima navodna maloljetnica mami nove žrtve. I dok su neke od njih svoj novac uspjele vratiti, drugim pokradenim osobama preostaje slučaj prijaviti policiji ili pak podići privatnu tužbu, koja košta.

S obzirom na sve spretnije prijevare prilikom kupovine na internetu savjetuje se kupnja preko ovlaštenih i licenciranih web stranica za trgovinu, a posebno treba biti oprezan pri davanju osobnih i podataka o sredstvima plaćanja (poput kreditnih kartica). Policija za kupnju proizvoda od privatnih osoba putem različitih web oglasnika savjetuje i da se svakako izbjegava plaćanje unaprijed.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene