Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na zagrebački vrtić

Što kada se dijete 'rodi prekasno'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vratiti se na posao nakon porodiljnog dopusta teško je za svaku majku. S tim se problemom na godinu susreće više od 50 tisuća obitelji Hrvatskoj. Zagreb je specifičan jer dijete ne može ostvariti pravo na vrtić dok ne napuni godinu dana. A roditelji se moraju vratiti na posao. Kome onda ostaviti dijete?

Zagreb je specifičan jer dijete ne može ostvariti pravo na vrtić dok ne napuni godinu dana. A roditelji se moraju vratiti na posao. Kome onda ostaviti dijete?

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Ilustracija Stari problemi Nakon prigovora neki su ipak uspjeli upisati djecu u zagrebačke vrtiće: Grad objavio nove podatke

'Anja je rođena 27. 11., tri mjeseca prekasno da bi ostvarila pravo na vrtić. A ja sam se ovaj tjedan vratila na posao. Dok sam ja na poslu, Anju čuva baka  naravno privremeno, jer i baka ima posao. Sljedeći tjedan uskočit će tata, jer su jaslice pune.

U zagrebačke vrtiće ove je sezone upisano 32 376 djece, a neupisano ih je oko tri tisuće, među kojima i Anja. Dok ne nađemo rješenje, odmah nakon povratka na posao moram uzeti godišnji odmor i sama čuvati dijete do kraja godine. Mogu se samo nadati da će Anja do tada dobiti mjesto u jaslicama.

'Ne mogu si priuštiti dadilje'

'Roditelji se snalaze na razno razne načine, od teta čuvalica do baka i deda, u velikom broju slučajeva bake i dede su još uvijek zaposleni, ali imamo i ekstremnih slučajeva gdje mame nakon isteka porodiljnog se ne vraćaju na posao jer si jednostavno ne mogu priuštiti plaćanje dadilje', kaže Petra Razić Roglić iz udruge Vrtić za sve.

Centralna lista neupisane djece ne postoji, pa roditelj niti ne može znati koje su mu šanse. Ipak, radit će se revizija vrtićkih upisnih lista, pa možda dođu i na red oni koji su 'rođeni prekasno'.

'Ne radi se o ni o kakvoj diskriminaciji, radi se o tome da u predškolski sustav primamo djecu s navršenih godinu dana', tvrdi Ivica Lovrić iz Zagrebačkog ureda za obrazovanje. 'Mi smo prošle pedagoške godine obavještavali javnost u kojim vrtićima ima slobodnih mjesta. Negdje početkom prosinca to ćemo napraviti i ove godine', dodao je.

Isti problem u Zagrebu ima tisuće obitelji, a sličnih priča ima diljem zemlje. Bolje zbrinjavanje djece zadatak je jasnije populacijske politike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene