451927
451927
451927
451927
451927

Evo što bi se dogodilo kad bi Hrvati kupovali samo malo više domaćih proizvoda

  • , 30.09.2016., 08:26
  • Autor:
  • komentara

Svinjsko meso, čokolada, kruh i pecivo - to su prehrambeni proizvodi koje najčešće uvozimo, iako ih možemo i sami proizvesti. Više od 300 izlagača kupce nastoji uvjeriti zašto kupiti domaće.

 
 
 
 
Akcija 'Kupujmo hrvatsko' (VIDEO: Dnevnik Nove TV)
Akcija 'Kupujmo hrvatsko' (VIDEO: Dnevnik Nove TV)

Da bismo mogli i bez tolikog uvoza - pokazali su proizvođači na akciji Hrvatske gospodarske komore 'Kupujmo hrvatsko'. Njih više od 300 na glavnom zagrebačkom trgu tijekom ova dva dana predstavlja se kupcima.

Ulaskom u EU na tržište su ušli jeftiniji inozemni proizvodi. Dragica Tomić tako svoj med teško plasira na tržište.

''Jako teško prodajemo, mučimo se po sajmovima i na veliko ne prodajemo jer je niska otkupna cijena, jedino sajmovi koliko nam nose'', rekla je Dragica. Jer ipak ima onih koji daju i koju kunu više za domaću etiketu.

S obzirom na kapacitete, Hrvatska ne proizvodi dovoljno. Pa nam uz izvoz, raste i uvoz. Najviše uvozimo primjerice svinjetinu, čokolade, kruh i pecivo. Sve što možemo i sami proizvesti.

''Naš uvoz je otprilike milijardu i dvjesto milijuna eura, dok je izvoz blizu 800 milijuna eura'', rekao je Zvonimir Savić iz sektora za ekonomske analize u HGK-u.

Izvozi zato Borovo. I to oko 15% proizvodnje. Iako su veliki i oni na sajmu traže nove kupce.

'U zadnjih par godina napravljeni su veliki pomaci, tim više nam je drago biti na ovakvom mjestu kako bi mogli prezentirati nove modele obuće'', rekla je Martina Tomljenović, voditeljica marketinga i sektora istraživanja.

Da bi tako bilo i s drugim proizvodima - u gospodarskoj komori ističu - država treba strategiju. Odrediti što je važno proizvoditi i to onda poticati.

''Država može puno učiniti od javne nabave, sad se mijenja zakon. Puno je administrativnih stvari koji smetaju našim poduzetnicima, koji ih koče'', rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

Ovakve akcije, zato, puno znače. Jer izravan su put do kupaca. Kad bi samo 5% više hrvatskih proizvoda bilo u potrošačkim košaricama građana, to bi hrvatsko gospodarstvo itekako osjetilo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se