Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Jovanović 'raspalio' Sabor: 'Nešto se vrati kao bumerang'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Licemjerju ovog zastupnika nikad kraja', kazala je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak, ocjenivši da SDP napadima na HDZ zapravo prikriva svoje afere.

U raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o USKOK-u, zastupnik Željko Jovanović je u ime Kluba SDP-a ponovno optužio HDZ-ovu vlast kao kriminalnu, jer se, kako tvrdi, financirala nezakonitim izvlačenjem novca iz državnih tvrtki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Ivane Pezo Evo što je obilježilo protekli tjedan! Slika nije dostupna Tema dana Što mislite o štrajku obrazovnih i zdravstvenih radnika?

'Ako je aktualna vlast svoje političke kampanje financirala novcem koji je nelegalno uzimala, onda je to duboko nemoralna i kriminalna vlast i nadam se da se da će građani presuditi takvoj vlasti na izborima koji će biti što prije', rekao je Jovanović.

Izrazio je nadu da će i predložene zakonske izmjene - kojima se precizira nadležnost tzv. vertikale u USKOK-u kada je riječ o kaznenim djelima koje su počinili pripadnici zločinačkih organizacija te o kaznenom djelu korupcije - spriječiti takve pojave i omogućiti učinkovitiji rad policije i tužiteljstva, bez pritiska politike.

>> 'Umjesto Jovanovića hoćemo manje politikanski nastrojenu osobu'

>> Jovanović neće dati ostavku

'Ove su izmjene temelj da se spriječi da se iz državnih tvrtki u vrećama i kutijama u crnim BMW-ima novci nose u stranku', kazao je Jovanović.

'Osam godina trebalo da USKOK krene s radom'

Ocijenio je kako je stvarna borba protiv korupcije počela nakon izbora 2000. godine, posebno osnivanjem USKOK-a 2001. 'USKOK je bio prekretnica u borbi protiv korupcije, ali je trebalo proći sedam, osam, devet godina da postane učinkovit', dodao je zastupnik SDP-a Jovanović.

Jovanovićevo izlaganje izazvalo je burne reakcije iz HDZ-ovih klupa, kao i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, koji je SDP-ovca i sve ostale zastupnike savjetovao da odustanu od takvih kvalifikacija, jer, kazao je, 'ima situacija kada bacite predmet pa se on vrati kao bumerang'.

'Suzdržite se od kvalifikacija i pretvaranja sabornice u sudnicu', poručio je Bebić Jovanoviću.

'Ova vlast je omogućila učinkovitu borbu protiv kriminala'

Isto stajalište izrazio je i zastupnik HDZ-a Krunoslav Markovinović. 'Ova vlast je omogućila učinkovitu borbu protiv kriminala i korupcije, a to je ono što vas boli, jer se očito blizu došlo aferama u Rijeci i SDP-u', poručio je Jovanoviću.

Njegovi stranački kolege Ivan Jarnjak i Krešimir Ćosić, opovrgli su Jovanovićevu tvrdnju da je demokracija u Hrvatskoj nastupila tek 2000. godine, dolaskom SDP-a na vlast.

'Demokracija je u Hrvatsku ušla demokratskim promjenama 1990. godine, a u tim promjenama niste sudjelovali i nije vam nova Hrvatska bila dobrodošla. Demokracija nije nešto što sjedne i ostane, nego proces za koji se treba boriti', rekao je Jarnjak reagirajući na ocjene SDP-ovog zastupnika. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene