Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje ZOR-a i referenduma

Josipovićeva inicijativa: Sindikati i poslodavci 'za', Kosor šuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV ponudio je rješenje problema oko Zakona o radu.

Referendum nije potreban, rekao je, ako Sabor donese deklaraciju koja će jamčiti da se u izmjene Zakona o radu neće ići bez dogovora sa Sindikatima. Ponudio je i ulogu posrednika između vladajućih, oporbe i sindikata. 'Saborska izjava ili neka druga deklaracija koja bi jasno govorila o tome da sada možda i nije potrebno ući u referendum ali da će se poštovati volja naroda ako se to pitanje promjena statusa kolektivnih ugovora ponovno stavi na red, da će se provest referendum', istaknuo je jučer predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

>> Josipović: Ne treba nam referendum

Iako je cijelo jutro proveo s premijerkom, o njegovoj ideji kako riješiti problem oko zakona o radu, kaže, ni slova. premijerka Kosor poručila nam je kako se žuri i kako ne može svaki dan nečiju inicijativu komentirati. Premijerka danas šuti, ali je umjesto nje još jučer na neki način odgovorio Vladimir Šeks. 'Kao što je u Hrvatskoj stvoren savez za Europu između svih parlamentarnih relevantnih stranaka tako mislim da je Hrvatskoj nužan jedan socijalni savez za socijalnu Hrvatsku. Da se sa jednim moralnim snažnim što je jače nego pravnim refleksom Hrvatski sabor obveže da će se štititi prava iz radnih odnosa', rekao je Šeks.

Odluka hoće li biti referenduma prema riječima Vladimira Šeksa mogla bi se čekati mjesec dana. I dok predsjednik poziva vladajuće, oporbu i sindikate za stol, zbog bojazni da nam se ne bi dogodio grčki sindrom, SDP i dalje dosljedno traži referendum. Za njih bi to bila generalna proba za parlamentarne izbore. Sindikati i dalje traže raspisivanje referenduma. Predsjednikova inicijativa prihvatljiva im je ako Sabor odbije raspisati referendum, a deklaracija bude jamčila da se u izmjene zakona neće ići bez njih. Na tim sastancima žele vidjeti i predsjednika, a njegov prijedlog pozdravljaju i poslodavci.

Sindikati i dalje traže referendum

Zahtjev za raspisivanjem referenduma i dalje stoji, poručuju sindikati. Saborsku deklaraciju bi prihvatili, ali s rezervom. 'Tek u slučaju da Sabor ne donese odluku o referendumu, onda ćemo inzistirait na svojevrsnom zaključku, deklaraciji Hrvatskog sabora u kojem ćemo imati dovoljno čvrsto jamstvo da Vlada ne može pokušati u proceduri na jednak način kao što je sada', rekao je Ozren Matijašević iz HUS-a. Pristaju na nastavak dijaloga s vladom, a na sastancima žele vidjeti i predsjednika. Za arbitražu ustavnog suda, koju je predložio Šeks, ne žele ni čuti.

'Uvjeren sam da ukoliko bi to prošlo, da je to na mala vrata otvorena mogućnost da se prektički odluka o referendumu ne donese nikad odnosno teško, jer ustavni sud će, poučen iskustvima, raditi po diktatu izvršne vlasti', smatra Matijašević. Poslodavci pozdravljaju predsjednikovu inicijativu za nastavak dijaloga. Poslodavcima je najvažnije da se pregovori nastave. Natrag za stol žele što prije, jer se države koje su na vrijeme prilagodile zakone, mnogo brže oporavljaju od krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene