Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje oko Polančeca

Josipović traži utvrđivanje istine, Kosor bi da prestane pritisak na policiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon predsjednika Ive Josipovića i premijerka Jadranka Kosor je spremna na sjednicu VNS-a.

A treba je, kaže, održati odmah. Jutros je razgovarala s ministrom Tomislavom Karamarkom koji poručuje kako Oliver Grbić ima njegovu apsolutnu podršku. Optužbe na njegov račun, tvrdi Karamarko, priče su za malu djecu. Nedjeljno prijepodne premijerka i ministar policije proveli su u Banskim dvorima. Podržali su predsjednikovu ideju i dogovorili dnevni red sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Predlažem odmah žurno, ministar i ja smo se dobro pripremili', rekla je Kosor na pitanje kada bi trebala biti sjednica. No, predsjednik ne bi odmah. Iznenađen je, kaže, premijerkinom izjavom jer su ranije dogovorili da će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati početkom idućeg tjedna.

>> Kosor za sjednicu VNS-a odmah, Josipović kaže da to nije parada za javnost

>> 'Šef policije mi je rekao da bi trebalo pisati anonimne prijave protiv SDP-a'

Iako im je istup Damira Polančeca povod, na njega, čini se, ne gledaju isto. Predsjednik ne želi da sjednica bude parada za javnost, već da se utvrdi istina o vrlo ozbiljnim otpužbama na račun vrha policije. Do sutra, uvjerava, to nije moguće, dok premijerka želi da hitno prestane pritisak na policiju, koja radi svoj posao.

'Zaštita svih onih koji vode borbu protiv korupcije i kriminala, zaštita svih institucija od mogućih pritisaka na bilo koga', rekla je Kosor. Da ne bi bilo krivih interpretacija, na sjednicu će biti pozvani svi koji imaju nešto za reći, tvrdi Kosor, pa tako i ravnatelj policije.

Karamarko: Apsurdno je baviti se konstrukcijama pa tražiti smjenu

'Treba razmotriti sve vezano za funkcioniranje institucija hrvatske države. Mislim da policija dobro radi svoj posao. Očekujem usuglašavanja s predsjednikom oko dnevnoga reda', izjavila je premijerka. Za smjenu Olivera Grbića, tvrdi Karamarko, nema razloga.

'Baviti se politikanskim konstrukcijama pa tražiti smjenu to je apsurdno. Dok god ravnateljstvo radi po zakonu apsolutno će imati moju potporu', rekao je Karamarko. Policiju napadaju, kaže, oni koji su ugroženi policijskim obradama. 'Ova haranga, ovaj napad na policiju, ove nebulozne optužbe na policiju su rezultat toga, a čini se i prevencija za sve što još moramo obaviti, a vjerujte da ćemo obaviti. Oliver Grbić je odlazio, što, u čelništvo HDZ-a da progoni HDZ-ovce, to je teorija za malu djecu', rekao je Karamarko.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. No upitno je kada će biti održana. Jer i 30., kada odgovara predsjedniku, ne odgovara premijerki. Zbog obveza, doznajemo, taj dan neće biti u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene