Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik iskreno:

'Svaki dan dobijem 10-ak mailova u kojima piše: Predsjedniče gladan sam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježavamo Svjetski dan socijalnog rada, a predsjednik Ivo Josipović upozorio je na probleme običnih građana.

Pravednost i solidarnost, te razvitak Hrvatske kao socijalne države temeljni su postulati sustava socijalnog rada i skrbi o ljudima kojima treba pomoć, poruka je s tribine Hrvatske udruge socijalnih djelatnika kojom se obilježava Svjetski dan socijalnog rada.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović, bivši predsjednik "Nisam optimist" Josipović o sukobu predsjednika i premijera: "Ne bi trebali zajedno tulumariti, ali bi se morali dogovoriti o važnim pitanjima" Ivo Josipović Uskoro premijera "Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet

Tribina je posvećena odgovorima socijalnog rada u doba krize, a nazočili su joj hrvatski Predsjednik Ivo Josipović i potpredsjedica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Nestalo novca za mjere aktivnog zapošljavanja, Mrsić iznio novi plan

Sustav socijalnog rada obuhvaća vas profesionalce i profesionalne institucije, ali i mrežu ljudi dobre volje, civilne udruge, vjerske organizacije, brojne volontere i donatore, a svi skupa želimo da Hrvatska bude ono što piše u Ustavu - socijalna država, istaknuo je Josipović.

'Svakodnevno u Ured dobijem desetak mailova u kojima mi građani pišu - predsjedniče gladan sam. Nastojimo im u dogovoru s vama pomoći, a među onima koji mi se obraćaju su i brojni branitelji koji su, nažalost, zbog pogrešne politike ne doškolovavanja i nemogućnosti prekvalifikacija danas bez posla', istaknuo je Josipović.

Milanka Opačić: Sa socijalne smo naknade skinuli oko 7.000 korisnika

Vrlo dobrim i pozitivnim ocijenio je reforme u sustavu socijalne skrbi. Te reforme, ustvrdio je, uvode reda, a temelj socijalne skrbi je pravednost i jednakost prema svima kojima je pomoć potrebna. Red i vrlo jasni kriteriji još su bitniji u vremenima krize u kojima je sve više onih kojima je socijalna pomoć potrebna, poručio je Josipović.

Ističući kako se o socijalnim radnicima i političarima uglavnom ne piše dobro, već samo kad su u pitanju afere i negativnosti, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ustvrdila je da su socijalni radnici u posljednje dvije godine napravili ogroman posao.

Bez podilaženja mogu reći da ste u dvije godine napravili ogroman posao za koji je inače potrebno četiri godine. Proveli smo reforme u sustavu i uveli aplikaciju o korisnicima putem koje možemo kontrolirati i nadzirati čitavi sustav, navela je Opačić.

Socijalni radnici roditeljima oduzeli tek rođenu bebu

Kriza predugo traje i iscrpila je naše građane, pa svi koji imaju probleme, u obitelji ili zbog toga što nemaju posla, dođu se prvo potužiti k vama. Vi ste struka koja je najviše na udaru, istaknula je Opačić dodavši kako su se 'mnogi izmaknuli, ali su socijalni radnici ostali ustrajno raditi i pomagati onima kojima je najpotrebnije'.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić istaknula je kako je cilj tribine potaknuti dijalog o važnim profesionalnim pitanjima u razdoblju krize koja pred profesiju socijalnih radnika postavlja brojne izazove.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svojem lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela profesije.

Hrvatska udruga socijalnih radnika je profesionalna organizacija čiji počeci datiraju od 1954.godine, a nakon niza transformacija u današnjem ustroju datira od 2000. godine. Udruga ima oko 600 članova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene