Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O sukobu Linića i poslodavaca

Josipović: Ima onih koji se previše oslanjaju na državu, ali ...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoreni sukob na relaciji Slavko Linić - Hrvatska udruga poslodavaca komentirao je i predsjednik Ivo Josipović.

'Pad BDP-a je loša vijest, možda za stručnjake očekivana. Naravno da to nikome nije drago čuti. Izlaz je samo jedan: investicije, poticanje gospodarstva, micanje administrativnih barijera. Ne samo za velike investicije nego i za mala gospodarstva', komentirao je najnovije podatke o padu BDP-a predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije Leko: Josipovićeva najava ne šteti SDP-u Slika nije dostupna Ova tvrtka proglašena je apsolutnim pobjednikom za društveno odgovorno poslovanje

Na pitanje naše novinarke što smatra tko je u pravu, ministar Slavko Linić ili HUP-ovci, predsjednik je očekivano zadržao distancu i diplomatski odgovorio. 'Vrlo je teško na način nogometne utakmice rješavati to pitanje, ovaj je dao manje golova. Riječ je o kompleksnom problemu. Sigurno ima onih koji se previše oslanjaju na državu ali to ne opravdava državu da učini sve ono što je u njenoj moći da ojača investicijsku klimu', rekao je Josipović.

>> Opačić u Linićevom stilu: Poslodavci nisu korektni!

Podsjetimo, nakon podataka o radu BDP-a ministar financija Slavko Linić je jučer rekao da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava. 'Realni sektor jedino čeka državne investicije i o njima ovisi, a ako ne radi za državu, nema dovoljno hrabrosti', rekao je Linić.

"Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana", odgovorili su ubrzo ministru iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Upitan za komentar prognoze agencije Fitch, koja je kreditni rejting Hrvatske promijenila iz stabilnog u negativni, te o tome treba li nam MMF, predsjednik Josipović kazao je kako se ne nada da će se takvi negativni trendovi nastaviti.

'Mislim da je poduzeto dosta aktivnosti koje bi trebale možda dogodine situaciju učiniti boljom - od razgovora o investicijama, novih zakona koji potiču ulaganja. Pričekajmo, nemojmo biti pesimisti. A kada je riječ o MMF-u to je naprosto stvar procjene što nam se više isplati', rekao je predsjednik, dodavši kako ni od toga ne treba praviti neki bauk.

Komentirajući državni proračun rekao je kako novca ima koliko ima, a način na koji se raspoređuje ovisi o nužnim potrebama i mogućnostima države. „S globalnog aspekta vođenja politike važno je da je on uravnotežen te da ima određenog prostora i za vođenje socijalne politike“, naglasio je.

Predsjednik Josipović nije htio komentirati rad Vlade u kontekstu više od 350 tisuća nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, rekavši kako ne ocjenjuje Vladu i pojedine ministre. Ali, dodao je, potrebno je promijeniti trendove, a nezaposleni su rezultat općih gospodarskih problema.  (S.T./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene