Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kosor ne razumije čemu nervoza

Josipović: Raspisivanje izbora je u mojim rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas se nastavio sukob premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića oko datuma izbora.

Ivo Josipović danas je poručio da bi se Ustav trebao češće imati u rukama i čitati, aludirajući na to da izbore raspisuje predsjednik, a ne Vlada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović "spustite loptu" Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa Slika nije dostupna Čačić: 'Koalicija Uspješna Hrvatska očekuje 5 do 10 mandata'

Josipović je rekao da prema Ustavu predsjednik određuje datum i dan izbora i to tako da se ti izbori održe najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata ili nakon raspuštanja Sabora. 'To je posao predsjednika', izjavio je predsjednik. Vladajuća koalicija može donekle limitirati tu ovlast predsjednika Republike tako da odluči hoće li puni četvorogodišnji mandat završiti ranije ili neće, dodao je.

'Što se mene tiče izbori mogu biti i nakon prestanka mandata Sabora, 12. siječnja 2012.', rekao je Josipović i dodao da je premijerka Kosor par puta građanima obećala reći datum izbora, ali da on ne može nikoga siliti na to.

'Određivanje konkretnog datuma izbora je u mojim rukama', zaključio je Josipović. Naglasio je da je datum određivanja izbora nešto što je prevažno za svaku državu.

Stoga će, rekao je, bez obzira hoće li se raditi o izborima zbog prestanka mandata ili ranijeg prestanka mandata Sabora obaviti konzultacije s vladajućom grupacijom i oporbom jer su izbori 'nacionalno važan događaj i moraju imati sve elemente demokracije'.

'Izbori nisu ničiji monopol', naglasio je Josipović. Podsjetimo, Kosor je jučer na istu temu rekla kako nije 'čula da je prije bilo tko prozivao bivšeg premijera Ivicu Račana, a oni su datum objavili svega dva mjeseca prije održavanja izbora'.

Kosor: Ne vidim zašto je predsjednik nervozan, izbori će biti na vrijeme

Predsjednica vlade i HDZ-a Jadranka Kosor rekla je danas da ne razumije zašto je predsjednik Republike Ivo Josipović nervozan, ustvrdivši da će izbori biti na vrijeme i u roku te ponovila da će datum izbora odrediti ovih dana. Kosor je to rekla novinarima u središnjici HDZ-a upitana kako tumači poruku Josipovića da je predsjednik taj koji raspisuje izbore i da je konkretan datum izbora u njegovim rukama.

'Ne razumijem zašto je predsjednik nervozan. To zaista ne razumijem jer mi već nekoliko dana šalje poruke koje ne razumijem, budući da zajedno odgovaramo za stabilnost države', kazala je premijerka. Predsjedniku je odgovorila da su ona i vlada sva svoja obećanja održali.

'Mogu odgovoriti samo na temelju činjenica. Sva svoja obećanja, ja kao predsjednica vlade i vlada smo održali. Obećala sam i to u trenutku kad je bilo puno onih koji su htjeli rušiti vladu i koji su htjeli da se prekine cijeli tijek oko pregovora (o ulasku u EU). Rekla sam da ćemo mi pregovore završiti do kraja lipnja i obećanje sam održala zajedno sa svojim kolegama u vladi i vladajućom koalicijom', rekla je Kosor.

Dodala je da je završetak pregovora ogroman uspjeh za Hrvatsku i da bi voljela da se jednakom snagom tom uspjehu vesele svi državni dužnosnici. Ponovila je kako je najavila da će datum izbora odrediti nakon završetka pregovora te da će to učiniti 'ovih dana'. 'Ne vidim razloga za paniku, ne vidim razloga za nervozu i ne vidim razloga da neprekidno razgovaramo preko medija. To zaista nije dostojno posla kojeg radimo', kazala je premijerka Kosor.

Dodala je da, budući da se nalazi u stranačkim prostorijama, želi reći da će HDZ pobijediti na izborima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene