Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Josipović o Purdi: Ovakav rasplet rezultat je kvalitetnije suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV prokomentirao je puštanje branitelja Tihomira Purde na slobodu.

Predsjedniče, jeste li očekivali ovakav ishod što se tiče Tihomira Purde?

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Tucker Carlson - 1 razgovor s Tuckerom Carlsonom VIDEO Putin otkrio u kojem će slučaju napasti Poljsku, progovorio i o globalnom ratu: "Još nismo postigli ciljeve" Vladimir Putin Drugačiji od drugih Kremlj otkrio zašto je Putin pristao na intervju s kontroverznim američkim novinarom

Očekivao sam takav ishod iz razloga što je državno odvjetništvo kvalitetno ispitalo predmet i kad su oni rekli da nema razloga za kazneni progon, znao sam da će institucije pravne države i u drugim zemljama učiniti ono što je nužno, a to je da one osobe za koje ne postoji sumnja treba pustiti.

>> Odmah krenuo prema granici: 'Samo želim zagrliti ženu i djecu'

Mislite li da se ovo trebalo prije dogoditi?

Pa evo, sad kad su se stekle okolnosti, naime ta pogreška zbog koje je uopće došlo do svega toga je učinjena pred više godina, kada se može odmah trebalo ispitati na ovaj način. Istakao bih i nešto drugo, ovakav rasplet događaja je bio moguć upravo zato što se otvorilo polje suradnje među državama u regiji. Da nije bilo ovakve suradnje, da nisu surađivala državna odvjetništva, da nismo ušli u jednu novu, kvalitetniju klimu u međusobnim odnosima, sigurno ovakvog rješenje ne bi bilo. Isto tako, pokazalo se da stručni rad i oni kontakti koji nisu zadiranje u pravosuđe druge države, ali jesu poruka, kakve su dolazile s moje i strane premijerke Kosor, da su puno više učinile za gospodina Purdu nego vika i optuživanje ovoga ili onoga, kako smo to čuli na nekim skupovima i u nekim izjavama.

Dobro, ali sami priznajete da su institucije prije trebale odraditi neke radnje?

Pogreška je bila onog trenutka kad se pojavila ta tjeralica. Tog trenutka trebalo je učiniti ono što je sad učinilo Državno odvjetništvo, dakle provelo jednu istragu i zaključilo da nema osnove za kazneni progon.

Branitelji poručuju da ne žele da ih Srbija amnestira, već da ih Hrvatska zaštiti.

Očekivao sam takav ishod iz razloga što je državno odvjetništvo kvalitetno ispitalo predmet Ivo Josipović Ovo nije bila amnestija, to je bio naprosto jedan regularni postupak, koji je evo nažalost bilo nužno provesti, jer su postojale neke indicije, koje su se srećom pokazale kao lažne. Znamo da je iskaz nastao torturom, da je nastao na način koji je nedostojan tretmana bilo kojeg čovjeka. Kad je riječ o zaštiti, svi branitelji naravno da uživaju zaštitu države i ono što se može napraviti, država uvijek i čini.

Kako spriječiti da se u buduće ne ponovi slučaj Purda?

Sličnih slučajeva je bilo i u prošlosti te moramo realno reći bilo je i snaše strane krivih optužbi, upravo zato što nije postojala kvalitetna suradnja policije i pravosuđa u regiji. Dakle, kvalitetna suradnja, koja će spriječiti da se ovakve optužbe operacionaliziraju je jedini način da se takvo što više nikada ne ponovi. Dakle u slučajevima kada postoje neke indicije, najprije je potrebno da države prvo surađuju, da razmijene podatke, da se dobro sve provjeri i da se poslije gradi to povjerenje između država u smislu kvalitetnih odluka i nepristranih odluka, kao što je na kraju krajeva bila ova odluka srpskog državnog odvjetništva.

Evo i jedno pitanje na drugu aktualnu temu, onu prosvjeda. Šalju se raznorazne poruke i ostavlja se dojam da više nije jasno što prosvjednici žele.

Jasno je jedna poruka, a to je nezadovoljstvo. Ozbiljna situacija, prvenstveno gospodarska u kojoj se nalazimo, generira kod ljudi različitih političkih uvjerenja nezadovoljstvo i oni ga izražavaju. Njihovo je ustavno pravo da to čine i da to čine bez nasilja i bez ugrožavanja sigurnosti. Naravno, kad se analiziraju, onda vidimo da na istom skupu imate potpuno kontradiktorne poruke. Jedne su, pa i krajnje desnice, a neke su s područja krajnje ljevice. Imate pozitivnih signala prema Europskoj uniji, a imate istovremeno evo i spaljivanje zastave EU. Dakle upravo zato izvodim zaključak da je zajednički nazivnik, nezadovoljstvo sadašnjim stanjem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene