Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema - održivi razvoj

Josipović: Hrvatski ambiciozni ciljevi vrlo daleko su od ostvarenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović je sudjelujući u radu Akademije za politički razvoj govorio na temu Koncept održivog razvoja - nositelj promjena u društvu i na političkoj sceni.

Akademija za politički razvoj je program političkog obrazovanja za mlade lidere iz hrvatskih medija, politike, privatnoga sektora, javne uprave i civilnoga društva i provodi se u partnerstvu s Vijećem Europe. Cilj je promicanje demokracije, a glavna tema Akademije je održivi razvoj.

U svom je izlaganju predsjednik Josipović zaključio da koliko god želimo i moramo imati osjećaja za socijalnu pravdu, poduzetništvo je jedino što nam može pomoći u ostvarenju pozitivnog rasta i održivog razvoja.

"Popularnu temu održivoga razvoja možemo racionalizirati kao borbu dva važna katalizatora u društvu: težnje za zadovoljavanjem potreba, osobnih i kolektivnih i, s druge strane, solidarnosti," rekao je predsjednik Josipović, dodajući da te dvije tendencije nisu uvijek u pozitivnoj korelaciji.

"Pitanje održivosti ozbiljno se počelo razmatrati na globalnoj razini od 1972. godine na Konferenciji UN-a o ljudskom okolišu, gdje je prepoznato da je okoliš nešto što determininira ljudsko društvo i njegovu budućnost," rekao je Josipović.

Gospodarska konkurentnost, stvaranje zaposlenosti i socijalnog razvoja, zaštita okoliša i prevencija rizika tri su najvažnija cilja svih svjetskih i europskih strategija održivoga razvoja, istaknuo je predsjednik Josipović dodajući da, ako gledamo te ciljeve s aspekta ona dva važna katalizatora, onda se često solidarnost vidi kao vrlinu koja vrijedi u Europi, ali ne i u ostatku svijeta.

"Ako usporedimo sa zadanim ciljevima, da 75 posto populacije od 20 do 64 godine bude zaposleno, da se tri posto proizvoda ulaže u istraživanje i razvoj te da 40 posto populacije završi tercijarno obrazovanje, onda moramo konstatirati da je Europa vrlo daleko od ispunjenja tih ciljeva," rekao je Josipović.

Pročitajte i ovo Bojan Hajdin, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Wings for life Sve je spremno za spektakl u Zadru: "Događajima poput ovoga budi se svijest o osobama s invaliditetom" Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

>> Josipović zahvalio UNICEF-u na trudu za zaštitu djece

Kada gledamo hrvatske ciljeve, nastavio je Josipović, onda možemo reći da i mi imamo vrlo ambiciozne ciljeve koji su vrlo daleko od ostvarenja. "U Strategiji iz 2009. postavili smo za zadaću potaći rast stanovništva, zaštititi okoliš i prirodna dobra, ostvariti socijalnu i teritorijalnu koheziju i pravdu, energetsku neovisnost, jačati javno zdravstvo, prometno povezati Hrvatsku i zaštitu mora, priobalja i otoka. Kada vidimo sve te ciljeve i sve ono što radimo, moramo konstatirati da je ostvarenje vrlo daleko," poručio je predsjednik Josipović.

Vezano za socijalnu komponentu održivoga razvoja predsjednik Josipović govorio je o vojsci nezaposlenih. "Danas klasična socijalna pomoć ne može, ali ni ne smije rješavati probleme ljudi. Mislim da smo došli u fazu kada je jedini odgovor pametni razvoj i ono što se u onim anegdotama govori: ne daj čovjeku ribu, nego mu daj udicu da sam lovi ribu," rekao je Josipović.

Koliko god želimo i moramo imati osjećaja za socijalnu pravdu, poduzetništvo je jedino što nam može pomoći u ostvarenju pozitivnog rasta i održivog razvoja, rekao je Josipović.

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene