Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne prognoze

'Nezaposlenih bi do ožujka moglo biti 350.000'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj slijedi gotovo nesumnjiv rast nezaposlenosti, a moguće je da će ta brojka doći i do čak 350.000 nezaposlenih, istaknuo je Danijel Nestić s Ekonomskog instituta.

'Vrlo je lako moguće da će negdje u veljači ili u ožujku broj nezaposlenih biti između 340 i 350 tisuća', rekao je Danijel Nestić koji je ujedno član Savjeta za gospodarska pitanja predsjednika Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Ukrajinski tenk Nova analiza sukoba Institut za rat: Panika u Kremlju zbog ukrajinskog napredovanja? Presretnuta pisma ruskih elitnih jedinica Slika nije dostupna RASKOL MEĐU ZNANSTVENICIMA Ministar Beroš: "Ne slažem se s Laucovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan"

>> Strmoglavili smo se na razinu iz 2005.!

'Uvijek je u siječnju, veljači pa i ožujku nezaposlenost veća, nego u ostalim dijelovima godine i narednih je mjeseci gotovo sigurno da ćemo imati rast nezaposlenosti', zaključio je Nestić.

Najnoviji podaci Zavoda za zapošljavanje govore da je u Hrvatskoj u prosincu bilo 319.845 nezaposlenih, što je povećanje 7.495 osoba u odnosu na studeni kada je bilo 312.350 nezaposlenih. Tragično je što smo se po ovim podacima nezaposlenosti vratili u 2005.Samo u mjesec dana, od studenog do prosinca, broj je porastao za navjerojatnih 7 i pol tisuća.

Prvenstveni uzrok visoke nezaposlenosti je recesija, kaže Nestić pa tek onda relativno nefleksibilno radno zakonodavstvo. Prema njegovim riječima, ako se oteža izlaz iz radnog odnosa, onda neće biti niti ulaza. Dakle, zaključuje Nestić, obje opcije moraju biti fleksibilnije istovremeno.

Radnici pod ugovorima na određeno vrijeme su pod stalnim stresom

U tom smislu, poslodavci radnicima daju više ugovore na određeno vrijeme, čime zapravo samo djelomično rješavaju problem izlaza iz radnog odnosa, kaže Nestić. Za ljude koji imaju takve ugovore, to je jedna nimalo dobra i ugodna stresna situacija, napominje.

Nestić se osvrnuo i na pitanje minimalne plaće te zaključio kako nema problema oko njezinog bruto iznosa od 2.814 kuna. Smatra kako visina takve minimalne plaće sprječava isplatu ekstremno niskih, ili neprihvatljivih plaća u određenim branšama. Po njemu sustav takve minimalne plaće funkcionira.

Napomenuo je kako u budućnosti treba biti oprezan kod usklađivanja minimalnih plaća, jer trenutni zakon nije dovoljno jasan u tom smislu i moguće je da se u budućnosti stvore tenzije oko toga među socijalnim partnerima. 'Mislim da je sada vrijeme da se sindikati, poslodavci i Vlada zajedno sjednu i razmisle možda o nekim drugačijim modalitetima usklađivanja minimalne plaće', istaknuo je Nestić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene