Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik Nobilo tvrdi

Josip Perković spreman da mu policija pokuca na vrata već 1. siječnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo, rekao je kako su oni spremni na to da će Perkoviću policija pokucati na vrata možda već prvoga siječnja. Zatim slučaj ide na stol Državnog odvjetništva koje to proslijeđuje sucu istrage.

Zahtjev za izručenje nakon toga ide na Županijski sud, gdje se u najkraćem roku donosi odluka. Na nju su kratki trodnevni rokovi žalbe. Kada svoje kaže i Vrhovni sud odluka postaje pravomoćna i po njoj se postupa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno glasovanje Josip Leko: Ustavne promjene ostavljene da 'fermentiraju' Slika nije dostupna 'Velika podvala SDP-a' Vladimir Šeks: HDZ-u podmeću kukavičje jaje!

Kakav će biti odluka ovisi o tome koga se pita. Može biti izručenje Njemačkoj ali i ne. No i struka i politika se slažu, Josip Perković zbog nedonošenja novog Ustava u pogodnijem je položaju.

'HDSSB je svojim postupkom spriječio izručenje Josipa Perkovića'

Josipa Perkovića od izručenja Njemačkoj može spasiti zastara, a ona je trebala biti ukinuta promjenama Ustava. "Prepustimo da sud donese odluku je li zastara zapreka ili nije i postoji li uopće zastara", ističe njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Odvjetnik Nobilo smatra da je zastara u Hrvatskoj nastupila, no uvijek kaže postoji ono "ali". "Kako postoji i suprotna odluka Vrhovnog suda kako se gleda zastara zemlje tražiteljice izručenja očekujemo da će biti dosta rasprave i pravne bitke na sudu", dodaje Nobilo.

Perković se, kaže, siječnja ne boji. Želi i očekuje pošten postupak, ali u Hrvatskoj. "Postupak prema Pratesu ne ocjenjujemo fer postupkom i procjenjujemo da ga tamo ne bi dobili. Svaki fer postupak nama odgovara", ističe Nobilo.

I odvjetnik Veljko Miljević smatra kako je odgoda ustavnih promjena moguća korist za Perkovića. "Da, za Jožu Perkovića vrijedi stav da je nastupila zastara i nemamo ustavne promjene po kojima to djelo podliježe zastari", kaže Miljević.

Je li slučaj Perković uistinu u zastari odredit će sud. Sve to ovisi o tome koje mu se djelo stvarno stavlja na teret. "Je li supočinitelj ili širi suučesnik, je li pomagač ili počinitelj, o svim tim pravnim nijansama ovisi pravna oznaka djela", naglašava Miljević.

Mnoge će oči biti uprte u Županijski sud. "Sud neovisno slobodno i samostalno donosi odluku ali ona nakon toga po zakonu o međunarodnim odnosima u kaznenim pravima ide i do ministra pravosuđa na ocjenu ispravnosti", dodaje Miljević.

Političke opcije u Saboru različito tumače utjecaj odgode ustavnih promjena na slučaj Perković. "Praktički može se dogoditi da je ovim manevrom HDSSB spriječio bilo kakvu mogućnost izručenja po njemačkom uhidbenom nalogu", smatra Dragutin Lesar.

"Da se hrvatski Ustav mijenja zbog bilo koga imenom i prezimenom, onda ova država ide u krivom smjeru i mi u tome nećemo sudjelovati", obrazložio je Josip Salapić iz HDSSB-a. HDZ je uvjeren da zastara nije nastupila i da odgoda ustavnih promjena ne priječi izručenje.

"Nedonošenje Ustava olakšava postupanje u slučaju gospodina Perkovića s obzirom na zakon o uhidbenom nalogu mi očekujemo da će se ispoštivati europski uhidbeni nalog", smatra Davorin Mlakar (HDZ). Državno odvjetništvo, jedna od karika u lancu, priopćilo nam je kako oni nisu pokrenuli niti vode bilo kakav postupak protiv Josipa Perkovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene