Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćena žalba

FOTO Josip Perković izašao iz pritvora, ne smije napustiti Zagreb

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu prihvatio je žalbu odvjetnika Ante Nobila. Josip Perković je pušten iz pritvora i branit će se sa slobode.

Josip Perković je pušten iz pritvora. Po njega je u Remetinec stigao odvjetnik Anto Nobilo čiju je žalbu prihvatio Županijski sud u Zagrebu. Razlog puštanja jest argument da sudac istrage nije obrazložio zašto se Josip Perković uopće našao u pritvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šok u Munchenu Prates otkrio da je lagao: 'Sve sam izmislio kako bi unio napetost u priču!' Slika nije dostupna Treće ročište Perkovićeva obrana: Presuda Pratesu "puna netočnosti"

"Nakon ove faze postupka sudac istrage će ponovo dostaviti spis vijeću koje onda odlučuje o predaji Perkovića zemlji izdavanja Europskog uhidbenog naloga, SR Njemačkoj, a odluka se donosi na sjednici u prisutnosti stranaka", navodi se u priopćenju Županijskog suda.

Perkoviću su određene posebne mjere puštanja iz pritvora pa će on tako morati predati sve osobne dokumente te neće smjeti napustiti mjesto prebivališta.

Istražni zatvor zamijenjen je mjerama opreza pa mu je oduzeta osobna iskaznica, ne smije mu biti izdana putovnica te ne smije napuštati mjesto prebivališta. Sud je zauzeo stav da nema potrebe da mu se odredi najstroža mjera kada se ona može zamijeniti mjerama opreza. Ova odluka znači da će Perković na slobodi čekati odluku suda o njemačkom zahtjevu za njegovim izručenjem.

"Vrlo sam zadovoljan što je izvanraspravno vijeće izmijenilo odluku suca istrage kojemu smo i predlagali da umjesto zatvora Perkoviću izrekne blaže mjere. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao kako planira bijeg nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novu putovnicu", kazao je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Dodao je kako smatra da današnja odluka pokazuje da bi sud mogao udovoljiti i drugom Perkovićevu zahtjevu te odbiti izručenje, o čemu će izvanraspravno vijeće najvjerojatnije odlučivati idućeg tjedna.

"Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka", ustvrdio je Nobilo.

Na odluku o izručenju nezadovoljna se strana može žaliti Vrhovnom sudu, a Nobilo je ranije najavio da će u slučaju da taj sud potvrdi izručenje podnijeti i ustavnu tužbu.

Perković iz bolnice vraćen u Remetinec

Josip Perković uhićen je na temelju Europskog uhidbenog naloga 1. siječnja i istražni mu je sudac odredio istražni zatvor na koji se jutros žalio njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Podsjetimo, 1. siječnja na snagu su stupile zakonske izmjene po kojima se Europski uhidbeni nalog primjenjuje na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002. godine, nakon čega je uhićen Josip Perković, kojeg njemačko pravosuđe tereti za sudjelovanje u organizaciji ubojstva hrvatskog poličitičkog emigranta Stjepana Đurekovića. Sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

Zdravko Mustač, kojeg Njemačka traži iz istih razloga kao i Perkovića, također je zatvoren u Remetincu, a Županijski sud u Velikoj Gorici koji je nadležan za njegov slučaj o žalbi koju je podnio odvjetnik odlučivat će u utorak, dan prije

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene