Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povijesna pravednost'

Jorasov odvjetnik za amandman koji bi zaštitio Sloveniju u arbitraži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament ne bi smio potvrditi zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, ako u njega ne bude ugrađen amandman prema kojemu slovenski parlament neće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom, ako pravorijek arbitraže ne bude povoljan za Sloveniju, rekao je Danijel Starman.

Starman je koparski odvjetnik i nekadašnji član parlamenta koji se već niz godina ističe različitim inicijativama o reguliranju granice s Hrvatskom na temeljima takozvane 'povijesne pravednosti'. Smatraju ga bliskim strankama desnog centra koje se protive arbitražnom sporazumu, a poznat je i kao odvjetnik kontroverznog 'borca za južnu granicu' Joška Jorasa.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

'Smatram da je za ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlamentu potrebna dvotrećinska većina, a nju ne bi bilo teško osigurati ako se u zakon o ratifikaciji ugradi amandman po kojemu bi se ratifikacija pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om obavila tek nakon što presuda arbitražnog suda bude donesena', rekao je Starman u razgovoru za vodeći slovenski list.

'Ako bi slovenska politika zaključila da je presuda na štetu Slovenije, tako bi nam u rukama još uvijek ostao sigurnosni mehanizam da zaustavimo ulazak Hrvatske u EU', ustvrdio je koparski odvjetnik. Komentirajući odluku političkih prvaka da se o arbitražnom sporazumu održi referendum, Starman je rekao da je referendum nepotreban i da će se pretvoriti u referendum o Pahorovoj vladi.

Umjesto toga, arbitražni sporazum treba potvrditi samo u parlamentu, ali s amandmanom da parlament neće ratificirati pristupni sporazum Hrvatske s EU-om dok pravorijek arbitraže ne bude poznat, tvrdi Starman. Parlament bi uz potvrdu arbitražnog sporazuma trebao donijeti i amandman koji bi slovensku vladu obvezao da u dokumentima koje će podnijeti arbitražnom sudu kako bi odredila predmet graničnog prijepora s Hrvatskom navede i "širi teritorij" od onoga koji je naveden u temeljnoj ustavnoj povelji iz 1991. godine, a kojim je priznata nekadašnja međurepublička granica kao međudržavna, naveo je Starman, aludirajući na teorije po kojima međurepublička granica nije postavljena po načelu 'povijesne pravednosti' jer je njome podijeljena nekadašnja zona B Slobodnog teritorija Trsta između Slovenije i Hrvatske.

'Slovenija bi trebala postaviti zahtjev za teritorijem za koji smatra da joj pripada po načelu dobrosusjedskih odnosa, prema povijesnim podacima i vitalnim interesima Slovenije', rekao je Starman. Presudu slovenskog ustavnog suda o arbitražnom sporazumu, objavljenu prošloga tjedna, Starman je ocijenio kao pravo 'remek-djelo'.

>> I Joško Joras odlučio 'deblokirati' Hrvatsku

Pravorijekom su ustavni suci potvrdili da je potrebna promjena ustava dvotrećinskom većinom ako bi se i za samo jedan centimetar promijenile granice neke slovenske općine, naveo je Starman. On već godinama kao odvjetnik Joška Jorasa tvrdi da je "stara" općina Piran nakon priključenja zone B nekadašnjeg Slobodnog teritorija Trsta "protupravno" podijeljena, pa je jedan njen dio pripao Hrvatskoj, a ne Sloveniji. Hrvatska bi pristupne pregovore s EU-om mogla zaključiti sljedeće godine, a s odlukom arbitražnog suda ne bi trebalo odugovlačiti nego bi ona mogla biti donesena i u roku šest mjeseci, ocijenio je Starman za ljubljansko 'Delo'. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene