Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić Vs Petričić

Joca Amsterdam pozvan da svjedoči protiv Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sreten Jocić će svjedočiti o navodnim vezama bivšeg predsjednika s albanskom mafijom.

Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam bit će saslušan u nastavku suđenja na kojemu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić privatno tuži politologa Darka Petričića koji ga je u javnim istupima optužio za povezanost s albanskom mafijom, odlučio je sudac zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Zorislav Kaleb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra svjedočenje krunskog svjedoka U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna Nalazi vještaka Na suđenju za ubojstvo Pukanića vještačenje telefonskih poziva i kontakata

Jocić će biti saslušan zamolbenim putem u beogradskom pritvoru, gdje se nalazi zbog optužbi da je naručio atentat na bivšeg vlasnika tjednika Nacional Ivu Pukanića. Sudac je takvu odluku donio na Petričićev prijedlog, a uz protivljenje Mesićevog odvjetnika Čede Prodanovića.

Prodanović: Mislim da je taj prijedlog apsolutno apsurdan

Prodanović je za Dnevnik Nove TV rekao kako je prijeldog Jocićevog svjedočenja neozbiljan. ''Dolazi do jedne diskreditacije apsolutnog postupka jer, što sada ako Joca Amsterdam potvrdi da je Mesić u nekim vezama sa albanskom mafijom, što ćemo mu mi vjerovati? Dakle, čini mi se da je apsolutno neozbiljan dokazni prijedlog i da sud jednostavno nije dovoljno vodio računa o tome da se ne štedi samo osoba Stjepana Mesića, nego i institucija Predsjednika Republike', rekao je Prodanović i dodao da misli kako je to apsurdno.

Na pitanje jesu li točni navodi o povezivanju Mesića i albanske mafije Prodanović je rekao da nisu. 'Naravno da nisu, jer da su točni onda bi Mesić bježao od suda, a on upravo na sudu podnosi tužbe gdje želi da ovi koji te teze plasiraju to i dokažu. To su apsolutno neosnovane tvrdnje koje su već ušle u stalnu upotrebu i vrijeme da se to već jednom raščisti', zaključio je Prodanović.

Na današnjem ročištu svjedočio je Petar Grljač koji je za izdržavanja zatvorske kazne u Turopolju od zatvorenika albanske nacionalnosti čuo da su Albanci pomagali Mesiću i bili izuzetno sretni njegovom izbornom pobjedom, što tuženi Petričić ocjenjuje kao potvrdu svojih teza o Mesićevoj povezanosti s albanskom mafijom.

Grljač je kazao da je skupina Albanaca u zatvoru 2002. i 2003. gotovo svakodnevno u razgovorima isticala veliko prijateljstvo Mesića i kosovskih Albanaca, da su 's osobitim ponosom isticali kako su ga vozili u Albaniju i putovali s njim uzduž i poprijeko', ali da nije čuo ništa o povezanosti bivšeg predsjednika i albanske mafije. 'Albanci su ljudi kojima se mora vjerovati, čuli se za onu njihovu besu', rekao je, a na upit suca zna li da je neke od tih zatvorenika Mesić kao predsjednik pomilovao, odgovorio je da ne zna jer je ranije pušten iz zatvora.

>> Mesić podnio privatnu tužbu protiv politologa Petričića

Upitan jesu li oni govorili i nešto o financiranju Mesićeve kampanje, odgovorio je da su ga 'navodili kao člana obitelji', ali da nisu spominjali financiranje kampanje. 'Govorili su - mi smo mu pomogli, ali na koji način, ja ne znam', kazao je Grljač.Sudac Kaleb prihvatio je Petričićev prijedlog za saslušanjem Sretena Jocića, kojega u Srbiji navode kao mafijaškog šefa, na što je Mesićev odvjetnik neprimjerenim ocijenio da tuženi kao svoje glavne svjedoke predlaže zatvorenika i Jocića. 'Pa što će nam o predsjedniku države svjedočiti notorni idiot i kriminalac. Da se sudi Sarkozyju, zar bi pozivali kriminalce s Korzike', upitao je Prodanović, na što mu je Petričić replicirao da se sudi bivšem francuskom predsjedniku Francoisu Mitterandu. 'Da, ali nisu svjedočili kriminalci', odgovorio mu je Prodanović.

S osobitim ponosom Albanci su isticali kako su Mesića vozili u Albaniju i putovali s njim uzduž i poprijeko Prodanović traži dokaze

Usprotivio se i pozivanju za svjedoka Višnje Škreblin, koja je aktivno pomagala Mesiću u predizbornoj kampanji uoči njegovog prvog predsjedničkog mandata, ističući da se u ovom postupku ne dokazuje financiranje kampanje, nego jesu li točne teze o zlouporabi predsjedničke funkcije u prikupljanju financijskih sredstava. 'Morate dokazati da je lopov', poručio je Prodanović tuženome, na što mu je Petričić uzvratio kako misli da će njemu biti lakše dokazati da je Mesić lopov nego optužbi da nije.

Sudac je, ipak, prihvatio i taj prijedlog obrane te će Škreblin biti pozvana na iduće ročište, kada bi trebao doći i Mesić te odgovoriti na stavove obrane. Nije, pak, prihvaćen prijedlog da se od Porezne uprave zatraže podaci o podrijetlu Mesićeve imovine, dok će se o mogućnosti pozivanja za svjedoka makedonskog publicista Zorana Božinovskog, koji je pisao o povezanosti Mesića i kosovskih Albanaca, odlučivati naknadno, kada i ako Petričić dozna njegovu adresu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene