Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odnosi se poboljšavaju'

Jeremić: Hrvatska, BiH i Srbija moraju prekinuti začarani krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar Jeremić na sastanku JJI govorio je o odnosima s Hrvatskom, za koje je ocjenio da se popravljaju, posebno zbog predsjednika Josipovića.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Anconi da su se odnosi Hrvatske i Srbije počeli popravljati, ocijenivši da tome osobito pridonosi pomirbena retorika novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, javljaju agencije. 'Naši bilateralni odnosi s Hrvatskom počeli su se popravljati, unatoč potpuno suprotnim ocjenama sukoba 1991.-1995. Ohrabreni smo pomirbenom retorikom novoizabranog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, te njegovom spremnošću na suradnju s Beogradom', rekao je Jeremić na sastanku Jadransko-jonskog vijeća, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeremić ponovno Oluju nazvao akcijom etničkog čišćenja Slika nije dostupna Srpski MVP upozorio susjede zbog priznanja Kosova

Jeremić s osvrnuo i na nedavno ponovno pokretanje pregovora o granici nakon sedmogodišnjeg zastoja, naglasivši da je riječ o 'važnom početku'. 'Sljedeći krug razgovora održat će se za mjesec dana, a obje su strane potvrdile svoju predanost da se postigne napredak ka rješavanju tog pitanja', rekao je Jeremić. Kako prenosi srbijanska agencija Beta, Jeremić je u svom govoru rekao da je sada pravi trenutak za partnerstvo naroda Balkana, te naglasio da Srbija sa svoja dva ključna susjeda, Hrvatskom i BiH, radi na 'postizanju sveobuhvatnog pomirenja i trajne stabilnosti'. 'Vjerujem da tri zemlje koje čine glavni balkanski trokut - Hrvatska, BiH i Srbija - imaju posebnu obvezu biti nosioci promjena ... mora se prekinuti začarani krug', rekao je Jeremić, prenosi Beta.

Jeremić je naglasio da je Srbija potpuno posvećena suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, da aktivno potiče predstavnike triju konstitutivnih naroda i dva entiteta da prihvate reforme te dodao da će Srbija prihvatiti svaki aranžman koji je prihvatljiv za sve njih. Na sastanku u Anconi, kojem je predsjedao talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, usvojena je Deklaracija o potpori strategiji EU-a za jadransko-jonsku regiju. Sastanku su nazočili i ministri vanjskih poslova Slovenije, BiH, Crne Gore i Albanije, te zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene