444262
444262
444262
444262
444262

JEDNOSTAVNA RAČUNICA Država troši više nego što zarađuje

  • , 23.07.2016., 07:18
  • Autor:
  • komentara

Državni proračun za sada se puni bolje nego prošle godine. Riječ je o preliminarnim podacima Ministarstva financija o izvršenju za prvo polugodište 2016. koje je predstavio tehnički ministar Marić.

 
 
 
 
Državna blagajna se bolje puni (Video: Dnevnik Nove TV)
Državna blagajna se bolje puni (Video: Dnevnik Nove TV)

Prema objavljenim podacima država je u prvih šest mjeseci zaradila 56,3 milijarde kuna. S druge strane, država i dalje više troši nego što zarađuje, točnije iz proračuna je u isto vrijeme potrošeno 58,7 milijardi kuna. Jednostavnom računicom dolazimo deficita, to jest minusa u državnoj blagajni - on nakon pola godine iznosi 2,4 milijarde kuna.

Iako se i dalje više troši nego zarađuje, stanje u državnoj blagajni bolje je nego što je bilo u isto vrijeme prošle godine i to zahvaljujući znatno većim prihodima.

Naime, ako se usporedi ova i prošla godina država je zaradila 5,3 milijarde kuna više nego u prvoj polovici 2015. S druge strane, više je i potrošeno, ali tek 253 milijuna kuna više. To znači da je minus u državnoj blagajni za 5,1 milijardu kuna manji nego što je bio nakon prve polovice prošle godine.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se