Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmlađi donor organa

Jednomjesečna beba spasila živote tri kronično bolesna djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmlađi donor u povijesti Hrvatske spasio je tri dječja života iz Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Medicinska ekipa KBC-a Rijeka po prvi je put u povijesti te bolnice izvela eksplantaciju više organa na djetetu mlađem od mjesec dana. Organi bebe s teškim oštećenjem mozga transplantirani su tek nešto starijoj djeci iz Velike Britanije, Austrije i Njemačke, piše Večernji list. Prema posljednjim informacijama, ta se djeca sada dobro oporavljaju.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Bojan Jelaković - 1 UOČENE NEPRAVILNOSTI Pročelnik Zavoda za transplantaciju u KBC-u Zagreb: "To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion"

Informacije o bebi donoru ušli su u sustav Eurotransplanta nakon čega su timovi bolnice u kojima su se nalazila djeca s hitne liste krenuli u riječku zračnu luku.

REVOLUCIONARNA metoda povećat će broj presađivanja koštane srži!

Eksplantaciju organa izveli su kirurški timovi iz stranih bolnica,a dočekali su ih naši timovi neonatologa, dječjih intenzivista i anesteziologa, naši transfuziolozi i instrumentarke.

Cjelokupne procedure eksplantacije i transplantacije organa izvedeni su u roku od 7 sati.

'Darivanje organa u ovoj dobi u nas je izuzetno rijetko, dosad u Hrvatskoj nismo imali ovakav slučaj i zato ističem veliki altruizam i hrabrost mladih roditelja koji su u svojoj tragediji odlučili pomoći drugoj djeci. Spoznaja da će u nekom djetetu živjeti dio djeteta koje su izgubili, priznali su roditelji, za njih je utjeha', rekao je Večernjem bolnički transplantacijski koordinator prof. dr. Željko Župan.

Inače, KBC Rijeka vodeća je hrvatska bolnica po broju obavljenih transplantacija organa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene