Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI UDARAC

Vlada ponovno poseže u džepove građana: Iduće godine čeka nas neugodno iznenađenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada tvrdi da novi, jedinstveni porez za nekretnine neće biti dodatno opterećenje za građane, ali istovremeno predviđa - porast prihoda po toj osnovi.

U sklopu porezne reforme Vlada je odlučila, a saborski zastupnici potvrdili, da će se iduće godine uvesti jedinstveni porez na nekretnine, koji će zamijeniti komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i spomeničku rentu.

Pročitajte i ovo Žena prenijela nekretninu na svoje ime prodala vrt i garažu Opunomoćio je za prodaju nekretnine pa si je prepisala stan: Oštetila Rusa za 250 tisuća eura Zgrada - 1 Anketa Dnevnika Nove TV Treba li uvesti porez na nekretnine? Pogledajte kako ste glasali

U obrazloženjima tog poteza iz Vlade su tvrdili kako to neće biti novi trošak za građane, no po nekim tumačenjima, a budući da se proširuje broj nekretnina koje se oporezuju, čini se da ipak neće biti tako. Naime, građevinsko zemljište dosad je, primjerice, bilo pošteđeno komunalnih naknada. Zakon predviđa oporezivanje stanova, kuća, poslovnih prostora, garaža i gospodarskih objekata, ali i građevinskog zemljišta koje se koristi za poslovne svrhe, kao i onog koje je neizgrađeno, a nalazi se u prostoru predviđenom za gradnju.

Sadašnji prihodi gradova i općina od nekretnina iznose oko 2,2 milijarde kuna. a po procjenama iz Vlade, ti prihodi povećat će se za 15 do 20 posto, odnosno za najmanje 300 milijuna kuna te porasti na barem 2,5 milijardi.

Mnogi se boje da će porez pogoditi građane koji su kupovali nekretnine u obalnom području, a sada će razmišljati o tome kako da ih prodaju, makar i po nižim cijenama, piše Novi list.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene