Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maloljetnici i alkohol

Je li se napokon prestao kršiti zakon?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije trećine hrvatskih srednjoškolaca opija se redovito, barem jednom na mjesec. Sada smo opet s maloljetnim statistima i skrivenom kamerom krenuli u kupnju alkohola. Je li se situacija promijenila od našeg prošlog istraživanja?

Subota je predvečer. Matija (14) i Kristijan (15), naši statisti, srednjoškolci, sa skrivenom kamerom krenuli su kupiti alkoholna pića na 14 lokacija u Karlovcu. Probali su u velikim supermarketima, u malim trgovinama, na benzinskim crpkama. Zanimalo nas je koliko će im prodavača odbiti prodati pivo, vino, odnosno, žestoko piće - kao što bi po zakonu trebali. A zakon jasno zabranjuje bilokakvu prodaju alkoholnih i drugih pića koja sadržavaju alkohol osobama mlađim od 18 godina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

Na prve četiri lokacije, probali su, no nisu uspjeli. Prodavači su im odbili prodati alkoholno piće. Strah od ostanka bez posla mnogi prodavači naveli su kao razlog za poštivanje zakona. Ipak većinom su im sugerirali da pronađu ili zamole nekog starijeg da kupi za njih. Na petoj lokaciji, u velikom supermarketu - prodavačica ih nije pitala za osobnu iskaznicu. Uspjeli su kupiti bocu vina.

>> Maloljetnici koji su lutali noću i pili alkohol završili u policiji!

Prije pet godina reporterka Provjerenog Ana Blažević, na jednak je način napravila istraživanje o dostupnosti alkohola maloljetnicima. Sada smo provjerili je li se situacija promijenila u odnosu na prijašnje poražavajuće rezultate. Tada je maloljetnik kojega smo snimali, na svim lokacijama na kojima je probao, uspio kupiti alkohol bez problema. Sada su se Matija i Kristijan susreli s drugačijim stavom trgovaca.

Situacija se uistinu promijenila nabolje - tvrdi predsjednik ceha trgovaca. 'Mislim da su poslodavci prije svega svjesni da je loše doći na loš glas. Takva politika je ipak dobro iskomunicirana i danas je svatko tko se bavi trgovinom svjestan da čini velik prekršaj.'

A kazne su jasne. Za fizičku osobu do 10, a za pravnu do 50 tisuća kuna. To su kazne propisane za prodaju alkohola maloljetnicima. I na sljedećim lokacijama Matija i Kristijan nisu uspjeli kupiti alkoholna pića. Tek na jednaestoj lokaciji, na benzinskoj crpki, mladići su uspjeli kupiti dva piva.

Ukupno, od 14 lokacija koje su obišli, čak 12 prodavača je odbilo naše statiste. Prema našem istraživanju, činilo bi se da su maloljetnici uistinu znatno manje počeli konzumirati alkohol. Istina je - daleko od toga.

Odbiju ih trgovci, no ugostitelji će rijetko kojeg gosta odbiti, a ugostitelji se očito još toliko ne boje zakona kao što smo pokazali u prilogu prije dvije godine. Snimili smo policijske službenike u ulici kojom maloljetnici teturaju, nisu reagirali. Prema najnovijoj policijskoj statistici 47 osoba, pravnih ili fizičkih, prijavljeno je zbog davanja alkohola maloljetnicima u 2011. godini, a u 2012. godini, u prvih 9 mjeseci, policija je napisala prekršaj 22 puta.

Nisu ugostitelji i trgovci jedini krivci. Gotovo svaki vikend nađu se u ne baš ugodnoj poziciji. Vukelić tvrdi kako ovaj zakon je lako provoditi, ali samo iz perspektive kabineta. U praksi, prodavačici koja je možda sama u trgovini nije baš lako s recimo grupom, koji put, agresivnih tinejdžera kojima je usto i teško procijeniti godine.

Našim istraživanjem pokazali smo pozitivne trendove u stavovima trgovaca - zakon se većinom poštuje. No, činjenica je da maloljetnici u ugostiteljskim objektima i danas bez problema uspijevaju doći do alkohola.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene