Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rakarova aplikacija

Hrvatski 'Wikileaks' : 'Neka otkrića u konačnici će završiti na stolovima DORH-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci o javnim nabavama koje je u jednostavnoj web aplikaciji objavila udruga Vjetrenjača zainteresirao je mnoge građane.

Udurga Vjetrenjača prikupila je i na internetskoj stranici objavila podatke o javnoj nabavi u razdoblju od 1. srpnja 2009. do početka studenog 2011. 'Javna nabava je generator korupcije. U to smo se uvjerili posljednje dvije godine kad smo se počeli obračunavati s njom. Ovako se na jednostavan način mogu identificirati točke koju su bolne u našem društvu', rekao je Marko Rakar iz udruge Vjetrenjača.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Novi problemi Beroš o muljanju s COVID testovima i sinu HDZ-ovca: ''Mi nemamo veze s tim'' Marko Rakar Dramatična nedjelja u Zagrebu Može li se pronaći pošiljatelja maila s dojavom o bombama? Informatički stručnjak: "Treba razumjeti policiju..."

Iako je pozornost bila očekivana, tolikoj buci oko aplikacije u udruzi se ipak nisu nadali. Rakar objašnjava da su spremni surađivati i pomoći državi u objavi drugih podataka.

>> Hrvatski 'WikiLeaks' razotkriva korupcijsku hobotnicu

Na pitanje jesu li prilikom prikupljanja podataka i sami uočili nesuvislosti u nabavi, Rakar kaže da se nisu bavili individualnim situacijama, već samo objavili podatke koji su im bili dostupni.

'Vjerujem da će aplikacija na jednostavan način omogućiti zainteresinanima da pronađu anomalije u društvu', rekao je Rakar.

Web stranica je informativna, napravljena je na temelju javno dostupnih podataka te su oni prezentirani na jednostavniji i organiziraniji način. Mogu li ti podaci objavljeni na jednom mjestu ukazati na nepravilnosti i biti upućeni DORH-u?

'Ne vjerujem da to može biti materijal na kojem se nešto može učiniti, ali treba pogledati u određenom smjeru i vjerujem da će neka od otkrića u konačnici završiti na stolovima DORH-a, vjerujem da je to izvjesno', kazao je Rakar.

Najavio je i druge projekte udruge Vjetrenjače. Zanima ih potrošnja državnih dužnosnika, upravljanje državnom imovinom, odnosno svi poslovi države koje bi trebalo učiniti transparentnijim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene