Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno

Hrvatski 'WikiLeaks' razotkriva korupcijsku hobotnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki iznosi novca okreću se u javnim nabavama. Neki natječaji već odavno su u predmetima istraga. Svi oni sada se mogu naći na jednoj adresi.

Poznati bloger Marko Rakar s udrugom Vjetrenjača stvorio je novu baza podataka, iz koje je vidljivo kako funkcionira javna nabava po ministarstvima, ali i gdje se troši novac i za što. Nju možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Slika nije dostupna Rakarova aplikacija Hrvatski 'Wikileaks' : 'Neka otkrića u konačnici će završiti na stolovima DORH-a'

Ovo je tajni projekt. U stvari, javno dostupne informacije od sad su na jednoj web adresi. Sve kako bi se otkrila korupcijska hobotnica. Projekt je napravio Marko Rakar koji se s udrugom vjetrenjača bavi promocijom prava na pristup informacijama. 'Javna nabava je pojedinačno najveći izvor korupcije i kriminala u državi, pa samo odlučili učiniti nešto da taj cijeli postupak učinimo transparentnijim', istaknuo je Rakar.

Kao baza korištene su Narodne novine, Trgovački sud, Državni zavod za statistiku, Fina i ostali poslovni registri u Hrvatskoj. Riječ je o 58.000 ugovora iz zadnje dvije godine, što je oko 80 milijardi kuna javnih nabava. Možemo pogledati primjerice Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje su oni sve trošili svoj novac i tko su im bili dobavljači. Isto tako može se kliknuti na nekog zanimljivog dobavljača i pogledati za njega kome je on sve prodavao svoje usluge u javnoj upravi.

Da je u postupku javnih nabava mnogo nelogičnosti vidi se iz niza primjera. Neke tvrtke koje se primjerice bave isporukom uredskog materijala u jednom trenutku bave se građevinom. Vidljive su i tvrtke koje imaju neuobičajeno visok postotak dobiti iz poslovanja. 'Recimo model Fimi Medie se u biti bazirao na tome. Dakle, ljudi su preplatili nekakvu uslugu, Fimi Media je legalno platila porez na dobit na to i onda su taj novac koristili za financiranje političkih stranaka', pojasnio je Rakar.

Kako je poslovala neka tvrtka, koliko je imala ugovora s kakvim cijenama, sve će to stotine matematičara, statističara i ekonomista moći slobodno preuzeti s interneta i praviti analize. Najbolji rezultati dobit će i novčane nagrade. Udruga vjetrenjača napominje, nemamo nikakve veze s državom, financiramo se isključivo donacijama građana i pravnih osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene