Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA BRAT 2

Bandić mu javno ponudio posao: Javila se na natječaj ZET-a, ali nije znala da joj je protukandidat ministrov brat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jasminka Lozančić tvrdi da je trebala imati prednost prilikom natjecanja za posao za radno mjesto pomoćnika voditelja ZET-a jer zadovoljava uvjete te ima status hrvatskog branitelja. Posao je dobio Svetimir Marić, brat ministra državne imovine Gorana Marića, kojeg nismo uspjeli pronaći u registru branitelja.

"Na razgovoru za posao pomoćnika voditelja ZET-a bilo nas je četvero i rečeno nam je svima da nitko od nas ne zadovoljava baš sve uvjete natječaja. To mi je bilo čudno jer su uvjeti bili minimalni, odnosno samo VSS. Ni radno iskustvo niti neki posebni uvjeti", ispričala nam je Jasminka Lozančić, koja već četiri godine intenzivno traži posao. Pored nje su na razgovor došle još dvije gospođe i jedan gospodin. Nije tada znala da se on preziva Marić, da je brat aktualnog ministra državne imovine i da mu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pet mjeseci ranije javno ponudio posao u ZET-u

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Slika nije dostupna Pomoćnik direktora? Neslužbeno doznajemo: Brat ministra Gorana Marića dobit će posao u ZET-u

Priznaje, međutim, da joj je cijeli taj natječaj djelovao čudno. Na sličnim se natječajima obično traži puno više uvjeta, pa je i sama slutila da tu nešto "smrdi".

I doista, 22. kolovoza stigao joj je odgovor Holdinga u kojem stoji da su za radno mjesto "odabrali kandidata koji, temeljem stečene stručne spreme i dosadašnjih usavršavanja te temeljem prethodnog radnog iskustva, više odgovara potrebama ovog radnog mjesta". Taj kandidat bio je, pogađate, Svetimir Marić, koji je 30. kolovoza i formalno zaposlen u ZET-u na mjestu pomoćnik voditelja podružnice.

Šturi odgovor ZET-a

Lozančić, međutim, tvrdi da ona ima prednost pred Marićem jer ima status branitelja, na što se i pozvala u svojoj prijavi. Naime, Zakon o pravima hrvatskih branitelja u trećem stavku članka 35. kaže da prednost pri zapošljavanju ima osoba sa statusom branitelja i za poslove u javnim ustanovama kojima je osnivač, među ostalim, i Grad, ako ispunjava uvjete iz javnog natječaja.

Upitali smo Holding ima li i Marić status branitelja, zbog čega je baš on odabran na tom natječaju te još nekoliko pitanja, no iz ZET-a su odgovor saželi u jednu rečenicu. "Sukladno ocjeni Povjerenstva koje je odlučivalo o prijavama iz javnog poziva, osoba koju navodite za traženo poslovno područje imala je najveće kompetencije koje zahtijeva predmetno radno mjesto", odgovorili su iz ZET-a.

Marića nema u registru branitelja

U registru branitelja Svetimira Marića nismo uspjeli pronaći, ali zato jesmo Jasminku Lozančić kojoj je upisano 186 dana neborbenog sektora.

Zbog zapošljavanja Marića gradonačelnikom Milanom Bandićem odlučilo se pozabaviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Na sjednici održanoj 14. studenog pokrenuli su postupak protiv Bandića jer smatraju da je upravo on utjecao na to da Marića bude zaposlen u ZET-u.

Marić se, naime, našao u središtu interesa javnosti još 28. veljače, kada je Nova TV objavila vijest da je Svetimir Marić ravno s burze postavljen za člana Uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila, nakon što je njegov prethodnik s tog mjesta iznenada razriješen. Kako se radilo o bratu Gorana Marića, ministra državne imovine, koji slovi kao glavni Vladin kadrovik, posumnjalo se da je mjesto u Upravi TSŽV-a dobio upravo zbog nepotizma.

Bandić mu javno obećao posao

Svetimir Marić već je 2. ožujka podnio ostavku, da bi mu dan kasnije Bandić javno ponudio posao. "Jučer sam nazvao predsjednicu Uprave Holdinga i rekao joj da čovjek koji radi 34 godine svoj posao pošteno i korektno može doći u Holding, ili u Integrirani promet, ili u ZET da nam pomogne da radimo zajedno", rekao je tada Bandić novinarima, najavivši da će istog dana predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban razgovarati s Marićem "ako želi raditi i pomoći Holdingu da bolje rade".

Pet dana kasnije mediji su objavili neslužbenu informaciju da će Marić doista biti zaposlen u ZET-u

Trebalo je zadovoljiti formu

Bandićev naum ipak nije bilo moguće provesti tek tako, već je trebalo zadovoljiti i formu, što je i učinjeno 2. kolovoza raspisivanjem "javnog poziva za iskazivanje interesa za slobodno radno mjesto" pomoćnika voditelja podružnice Zagrebački električni tramvaj.

Kako i priliči javnim natječajima, valjalo je obaviti i razgovore s kandidatima i tu dolazimo do početka ove priče i Jasminke Lozančić koja već četiri godine, koliko je bez posla, uporno šalje molbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene