448593
448593
448593
448593
448593

'MI SMO VAM JEDAN TEŠKI GEMIŠT' Što je Andrija Jarak otkrio o životu u Gorskom kotaru

  • , 31.08.2016., 19:54
  • Autor:
  • komentara

Andrija Jarak pronašao je jednu zanimljivu kombinaciju - obitelj Ličanina i Zagorke koja se iz Rijeke preselila u Lokve zbog uzgoja koza.

 
 
 
 
Jarak u vašem dvorištu (Video: Dnevnik Nove TV)
Jarak u vašem dvorištu (Video: Dnevnik Nove TV)

Lokve su općina u blizini Delnica. Imaju 1047 stanovnika, koji se uglavnom bave šumarstvom, rudarstvom i poljoprivredom.

Samo 8 posto stanovništva je nezaposleno, odnosno, 60-ak ljudi. Lokve imaju 1 osnovnu školu i jedan dječji vrtić. U općini radi tek jedna tvornica, koja se bavi proizvodnjom stolarije.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak je nakon Slavonije i Međimurja otišao u Gorski kotar, Lokve i Delnice, kako bi provjerio koji su najveći problemi ljudima koji su tamo ostali živjeti.

"Snimali smo ovdje kad je bio snijeg od metar i pol. Kad je bila blokada, najveća blokada autoceste u povijesti. Jedno 8 sati tad auti nisu vozili. Ovo mjesto sad pitomije i ljepše izgleda nego na -20", kaže Jarak.

No, otkud koze u Lokvama? Mještanin Ivica Bradičić kaže, "to je duga priča".

"Mi smo vam jedan teški gemišt. Ja sam Ličanin, došo sam u Rijeku, pa onda smo se ona (supruga) i ja sreli, ona je Zagorka", priča Ivica.

"Iz Rijeke smo odlučili kupit kuću na selu, i Lokve su bile jedina opcija, i kad smo došli ovdje i vidjeli, to je bilo to", dodaje Ivičina supruga Sanja.

"Ovdje je većinom područje bilo za krave. U principu, u cijeloj Hrvatskoj je govedarstvo razvijenije nego kozarstvo. Ljudi su imali jednu dvije koze za sebe, tako da smo i mi imali problema s plasmanom mlijeka. Mi imamo isključivo proizvodnju na kućnom pragu i još uvijek šepamo", kaže Sanja.

"Najveći problem je financiranje svega toga, zato što imamo malu proizvodnju, a mali OPG-ovi poput nas bi trebali imati siguran plasman. Za koze, toga ovdje nema", ističe.

Što je Andrija Jarak još doznao o ljudima koji žive u tom području Gorskog kotara, pogledajte u video prilogu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se