Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 godina suradnje

FOTO Japanski princ Akishino sa suprugom u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski princ Akishino boravi u službenom posjetu Hrvatskoj do 23. lipnja, a u planu posjeta su Zagreb, Plitvice, Hrvatsko zagorje i Dubrovnik.

Princ Akishino, mlađi brat japanskog prestolonasljednika Naruhita, u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Ive Josipovića. U Zagrebu se sastao s premijerom Zoranom Milanovićem, te predsjednikom Sabora Josipom Lekom. U 19 sati će ga na Pantovčaku primiti domaćin boravka japanskog princa predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 3 Novi saziv Zastupnici u četvrtak prvi put u saborskim klupama: Uskoro i glasanje o Vladi? Zoran Milanović Matrica koja šteti svima Milanović žestoko odgovorio Dodiku: "Njegove tvrdnje su neistinite i neprihvatljive..."

Bilateralni odnosi Hrvatske i Japana su odlični, zaključili su premijer Milanović i japanski princ Akishino na sastanku u Banskim dvorima. Tijekom razgovora premijera i princa o gospodarskim aspektima odnosa dviju zemalja kao vrlo važan je istaknut ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnogizvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, navodi se u vladinu priopćenju.

Hrvatski premijer je izrazio žaljenje zbog potresa i tsunamija u Japanu 2011. godine, koji su odnijeli brojne ljudske živote. 'Suosjećali smo s vama', kazao je Milanović, ističući da je čak i u to teško vrijeme Japan nastavio s donacijama Hrvatskoj. Princ Akishino i princeza Kiko zahvalili su na tadašnjoj hrvatskoj pomoći Japanu. Nakon susreta s premijerom, japanski princ i princeza posjetili su tržnicu Dolac i zagrebačku katedralu.

Princ Akishino i princeza Kiko večeras će nazočiti koncertu povodom 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana u KD Vatroslava Lisinskog.

>> Japanski princ Akishino idućeg tjedna u Hrvatskoj

U nastavku posjeta princ će sa suprugom, do udaje pučankom Kiko, a sada službeno princezom Akishino, obići i Plitvička jezera, poljoprivredno gospodarstvo u Đurmancu, Muzej krapinskog neandertalca i na kraju Dubrovnik.

Princ Akishino (47) nakon svoga je brata, koji nema muških nasljednika, drugi u nasljednom redu za Prijestolje krizantema, japanski carski tron, a najmlađe od njegovo troje djece, sedmogodišnji sin Hisahito prvo je muško dijete rođeno u japanskoj carskoj obitelji nakon njegova oca 1965. S obzirom da u Japanu tron još uvijek može naslijediti samo muškarac, Hisahito je u nasljednom redu odmah iza svoga oca. Studirao je pravo i biologiju, dvostruki je doktor znanosti, veliki zaljubljenik u prirodu, Beatlese i tenis.

Princ Akishino i princeza Kiko često predstavljaju Japan na izabranim međunarodnim događanjima, a trenutačno su na europskoj turneji u sklopu koje još posjećuju i Slovačku i Sloveniju. Povod posjeta Hrvatskoj je dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Zagreba i Tokija. Kako najavljuju japanski mediji, Akishino će tijekom boravka u Hrvatskoj pozvati na daljnji razvoj prijateljskih odnosa dviju zemalja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene