Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počastili i koncertom

Evo kako japanski mornari pomažu splitskim učenicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Split je uplovio brod Kashima koji pripada školskom divizijunu Japanskih samoobrambenih snaga. Naime, Republika Hrvatska i Japan u ovoj godini slave dvadesetu obljetnicu diplomatskih odnosa. Japanski mornari počastit će Splićane koncertom, a pomogli su i u obnovi jedne splitske škole.

Dvoranu osnovne škole Pojišan bojali su japanski mornari. I to volonterski.

Pročitajte i ovo Ilustracija za najpotrebitije Uskoro se otvara Banka hrane: Crveni križ Zagreb poziva na doniranje Darivanje krvi, ilustracija - 2 "12 minuta za 3 života" U Splitu nedostaje svih krvnih grupa, upućen apel darivateljima: "Ljeti su uvijek potrebe veće"

"Ovo me raduje jer je ovo prvi put da sudjelujem u volonterskom radu, nadam se da ćemo na ovaj način pomoći", rekao je Yuto Matsubara.

Kažu da im ovaj posao nije naporan, jer je zabavan, a i navikli su se na slične poslove. "Mi smo uvijek na brodu, pa uspoređujući s tim poslom ovo je zabavno", rekao je Yuji Matayoshi.

Splitska škola nije jedina jer svugdje gdje dođu žele pomoći. ''

"Mi smo Divizijun za obuku, to je školski brod iz Japana i mi putujemo već oko tri mjeseca po svijetu. Svugdje gdje pristanemo sudjelujemo u dobrotvornom radu kad imamo priliku. Želimo pomoći građanima gdje god pristanemo", rekao je Tsuyoshi Takaishi, prvi dočasnik Divizijuna za obuku Japanskih pomorskih samobrambenih snaga.

>>Biste li vi znali pružiti prvu pomoć?

A u Osnovnu školu Pojišan došli su u sklopu suradnje s Crvenim križem. "Oni su donatori radne snage, mi donatori materijala, da jednostavno pomognemo ovoj školi da se obnovi'', rekao je Andrej Kovač iz Crvenog križa Split.

Doplovili su na brodu Kashima dužine 143 metra. Posada broji ukupno 360 članova od kojih je 115 kadeta. U pet mjeseci obilaze 12 zemalja.

"Ovo je školski brod koji je izgrađen prije 17 godina i služi isključivo za trening i obuku mladih časnika u Japanskim pomorskim samoobrambenim snagama", rekao je poručnik bojnog broda Tkahiko Yogura.

Danas su otvorili brod za građane, a u četvrtak na splitskoj Rivi održat će se koncert japanskog Glazbenog orkestra školskog divizijuna. Posebno zanimljivi biti će, kažu, bubnjari na tradicionalnim japanskim taiko-bubnjevima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene