Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili počinitelja, ali...

'Automobil nije korišten u skladu s procedurom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u utorak je rekao kako je unutarnja istraga u Ministarstvu pokazala kako je obitelj hrvatske veleposlanice u SAD-u Kolinde Grabar Kitarović bila praćena i tajno snimana, da je utvrđen identitet osobe koja je to učinila i da je potvrđena zlouporaba službenog vozila u privatne svrhe.

U izjavi za novinare nakon sastanka s makedonskim ministrom vanjskih poslova Antoniom Milošoskim, Jandroković je izrazio zadovoljstvo kako je u samo nekoliko dana nakon primitka informacije o praćenju i tajnom snimanju veleposlaničine obitelji istraga utvrdila što se točno dogodilo. 'Mogu potvrditi informaciju da smo utvrdili identitet osobe koja je pratila i tajno snimala obitelj veleposlanice', kazao je Jandroković dodavši kako je ta osoba žurno pozvana u Zagreb i s njom su još u tijeku istražni razgovori. 'Mi ćemo tražiti žurni raskid ugovora s tom osobom kako ona više ne bi bila djelatnik Ministarstva, a ako to bude nužno, provest će se još neke radnje', rekao je Jandroković.

Pročitajte i ovo Predsjednica udomila labradoricu Kiku (Foto: Dnevnik.hr) Labradorica Kika Iz azila na Pantovčak: Predsjednica tijekom posjeta Virovitici udomila psića Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Odbacila kritike iz BiH Grabar-Kitarović uložila "politički kapital" u odnose sa Srbijom i upozorila na "zapaljivu retoriku'' Beograda

Kršena procedura u vezi korištenja automobila

'Također je utvrđeno da je počinjena zlouporaba službenog vozila, jer po informacijama kojima raspolažem automobil nije korišten u skladu s procedurom i pravilima MVPEI-a pa ćemo i tu poduzeti određene radnje o kojima će javnost biti obaviještena danas ili najkasnije sutra', kazao je Jandroković. Ministar je novinare zamolio za još malo strpljenja, kako bi se u potpunosti završile istražne radnje, nakon čega će moći konkretnije govoriti o pojedinostima slučaja, pa i o mjerama koje će se poduzeti prema hrvatskoj veleposlanici u SAD-u.

Godinu i pol vozilo na raspolaganju članovima obitelji

Na upit je li službeno vozilo bilo korišteno za odvoženje djece veleposlanice Kitarović u vrtić ili školu, ministar Jandroković kazao kako nije riječ o tome. 'Utvrđeno je da je to vozilo već jednu i pol godinu bilo 24 sata na raspolaganju članovima obitelji veleposlanice. To nije propisano pravilima i to je nedopušten postupak', rekao je ministar, upitavši se javno što bi se dogodilo kad bi se na takav način ponašalo osoblje u osamdesetak hrvatskih diplomatskih predstavništava u svijetu.

>> Djelatnik VII. uprave povučen 'na konzultacije'

Ovaj slučaj po Jandrokovićevim riječima potvrđuje da svi pogrešni postupci i zlouporabe položaja koji se otkriju u MVPEI-u neće biti gurani pod tepih nego će se prema svima postupati u skladu sa zakonom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene