Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimao supruga veleposlanice

Djelatnik VII. uprave povučen 'na konzultacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnik veleposlanstva RH u Washingtonu, osumnjičen za neovlašteno snimanje supruga veleposlanice i stranih diplomata, objavljeno na internetu, u nedjelju je povučen u Zagreb 'na konzultacije', doznaje se iz izvora veleposlanstva.

Osumnjičeni djelatnik sigurnosti, kojeg su hrvatski mediji ranije identificirali kao Ivana Sarića, što izvori u veleposlanstvu nisu izrijekom potvrdili, u ponedjeljak bi trebao stići u Zagreb, navodi se iz istih izvora. Osumnjičeni djelatnik VII. uprave MVPEI-a, koja štiti veleposlanstva i hrvatske diplomatske predstavnike, navodno se okrenuo protiv veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović jer nije udovoljila njegovu zahtjevu za produljenjem mandata. Pored toga, preuzela je i službeni automobil Toyota Sienna, koji su on i njegova supruga ranije privatno koristili, doznaje se iz veleposlanstva i hrvatske zajednice u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Belgijanci traže prekid vatre između Izraela i Palestine Izrael obećao istragu Bombardirana belgijska agencija u Gazi: "Napadom na civilnu infrastrukturu prekršeno je međunarodno humanitarno pravo" Slika nije dostupna Državni vrh na nogama zbog Kosova Srbija hitno pozvala diplomate iz Skoplja u Beograd: "Protiv Srbije je izvršeno obavještajno djelovanje"

>> Zbog snimki i veleposlanstvo pod istragom

'Ako je netko mislio da radim nešto što nije u skladu sa zakonom, onda je trebao upozoriti mene, ili ako je mislio da ne može, onda je trebao upozoriti službe MVPEI-a', kazala je Grabar Kitarović. Izrazila je nadu 'da će istraga otkriti počinitelja i njegove motive'. Hrvatski dio istrage dijelom će se obaviti u Zagrebu, dok je za američki dio nadležna Tajna služba koja nadzire sigurnost stranih veleposlanstava u Washingtonu. Kako se doznaje, američka Tajna služba je pojačala nazočnost oko veleposlanstva RH u Aveniji Massachusetts 2343. u Washingtonu, o čemu svjedoči i podatak da su u subotu njezini agenti uklonili jedan automobil parkiran blizu veleposlanstva.

Na neovlaštenim snimkama supruga hrvatske veleposlanice, dok vodi djecu u školu i sastaje se s drugim diplomatima, bio je i jedan njemački diplomat, no s obzirom da on nije bio predmet interesa, njemačka obavještajna služba nije se uključila u istragu, doznaje se iz diplomatskih izvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene