Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burni sastanak

Jakuševčani odlučili: Nema blokade deponija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Jakuševca odlučili su da neće biti daljne blokade deponija u njihovom susjedstvu.

Oko dva sata trajao je sastanak Jakuševčana koji su odlučivali hoće li ponovno biti blokade deponija. Nešto iza 22 sata, nakon burne rasprave na kojoj je bilo i povišenih tonova, odlučeno je da se neće ići u blokadu.

Pročitajte i ovo Petra Skenderović drugi odron otpada Zagrepčane brine kvaliteta zraka, planiraju prosvjed: "Jako se bojim za živote naše djece, naše budućnosti" Prosvjed zbog Plana gospodarenja otpadom ispred Gradske skupštine (Foto: Pixell) Najavljuju suzdržanost HDZ kontra Bandića: "Plan gospodarenja otpadom treba povući i napraviti bolji"

Na sastanku s Jakuševčanima nije bio, iako je najavljivao svoj dolazak, gradonačelnik Milan Bandić već je posalo svog predstavnika Željka Horvata.

Odlučili su zatražiti sastanak s ministrom Zmajlovićem i od njega tražiti da, dok se ne donese novi zakon o Zaštiti okoliša, donese uredbu kojom će im se isplaćivati ekološka naknada.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Gradska je skupština odbila većinu njihovih zahtjeva poput legalizacije bespravne gradnje i uzgoja domaćih životinja. Sve je u rukama gradonačelnika. Hoće li odgovoriti blokadom ili na neki drugi način, odlučit će na večerašnjem sastanku, gdje očekuju i Milana Bandića. Na Jakuševcu je zasad mirno.

>> Jakuševčani demonstrativno napustili sjednicu prije kraja; Bandić: Ja nisam führer

'Mi se nadamo da neće biti potrebe za daljnjim blokadama, ali ih ne isključujemo. Ono što je u ingerenciji gradonačelnika očekujemo da se u najkraćem mogućem roku i obavi, a ono što je u ingerenciji minitarstva, neminovno je da ministarstvo mora biti kapa cijele priče i mora propisati način na koji će se otpad zbrinjavati', kazao je Robert Bedeković, predsjednik vijeća Mjesnog odbora Jakuševac.

Najviše posla oko zahtjeva ima gradonačelnik Bandić. Treba ukloniti kompostanu i drobilicu kamena,naći novu lokaciju za odlagalište, riješiti problem domaćih životinja i mjerenja kvalitete zraka te osigurati eko rentu.

Na ministru Zmajloviću je izmjena zakona radi isplate eko rente, a zakon bi morao mijenjati i ministar graditeljstva radi najspornijeg zahtjeva Jakuševčana, onog za besplatnom legalizacijom.

Puno posla za sve institucije. Dok ga konačno ne odrade kako treba, smeće će i dalje Jakuševčanima pred kućni prag.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene