Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbacili je iz HDZ-a

Kosor: Svima sam sve oprostila, ali nije mi lako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšu predsjednicu HDZ-a i nekadašnju hrvatsku premijerku Jadranku Kosor Predsjedništvo HDZ-a danas je, potvrdivši raniju odluku Visokog suda časti, i formalno isključilo iz članstva stranke. Ona kaže da je svima sve oprostila, ali da joj nije lako.

Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo je odluku Visokog suda časti stranke i Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a više nije dio te stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

Predsjedništvo je završilo sjednicu, ali nitko još službeno ne želi davati izjavu. Odluku predsjedništva stranke, koja je bila jednoglasna, novinarima je prenijela glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš. Predsjedništvo stranke odbacilo je priziv Jadranke Kosor kao neosnovan i tako potvrdilo njezino izbacivanje iz HDZ-a.

Odlučeno je i kako će na njezino mjesto predsjednice saborskog Odbora za obitelj biti postavljen Darko Milinović, koji je i ranije bio predsjednik toga odbora.

>> Karamarko: Izbacivanje Jadranke Kosor nije bilo na dnevnom redu

Na odluku Visokog suda časti Kosor se žalila, tvrdila je da je povrijeđen statut u postupku protiv nje. Predsjednistvo nije razmatralo razloge njezinog izbacivanja iz stranke već samo pravne aspekte vođenog postupka. Utvrđeno je da je postupak vođen po pravilima, zakonu i stranačkom statutu i da nema razloga da se ne potvrdi odluka Visokog suda časti.

Odluka je donesena jednoglasno, a na glasoivanju nije bilo Drage Prgometa i Davora Ive Stiera, koji su bili protiv pokretanja postupka protiv bivše predsjednice stranke.

'Javnim istupima nanosila štetu HDZ-u'

Podsjetimo, 1. ožujka Visoki sud časti HDZ-a odlučio je izbaciti Jadranku Kosor zbog njezinih javnih istupa u kojima se, kako su tvrdili, protivila politici stranke i negativnim komentarima nanosila štetu HDZ-u. Stranačko vodstvo Kosor je prigovaralo i za nesudjelovanje u radu stranke, prvenstveno Kluba zastupnika u Saboru, kojemu je bila članica.

Jadranka Kosor pred stranački je sud tada bila došla uz pratnju odjetnika Krunislava Olujića i tvrdila je da joj se podmeće te da neće dopustiti da joj se na leđa stavlja teret uništavanja HDZ-a i detuđmanizacije stranke.

Kosor: Svima sam sve oprostila, ali nije mi lako

Kosor je odluku Predsjedništva sada već svoje bivše stranke prokomentirala na poslijepodnevnoj press konferenciji u prostorijama Hrvatskog sabora. Novinarima je rekla kako nema namjeru ulaziti ni u jednu drugu političku stranku, a na pitanje hoće li se možda pridružiti nekom drugom zastupničkom klubu, odgovorila je: 'Vidjet ćemo!'

Za odluku o izbacivanju je ustvrdila da je bila 'izvan statuta i izvan pameti' te je najavila da će o svemu obavijestiti Europsku pučku stranku, čiji je član i HDZ. Razmatra i podnošenje ustavne tužbe. Rekla je kako i Vladimir Šeks misli da je njezino brisanje iz stranke presedan, ali o tome ne želi javno govoriti, te da ga ona razumije.

Kaže da su je iz stranačkog članstva isključili jer je govorila činjenice. Ponovila je da se nije odrekla Tuđmana te da nikada nije govorila javno protiv Tomislava Karamarka, iako je njegovu politiku smatrala lošom.

Podsjetila je da je njezin prethodnik Ivo Sanader 'rušio spomenike ustaškim čelnicima' te da je Franjo Tuđman potpisao dokumente koji su bili temelj za donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 'Sada jedna koalicijska partnerica, koja je apsolutna zvijezda ovih izbora, govori da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU iako Europski parlament govori suprotno. To nije govor u interesu Hrvatske', rekla je Kosor.

Istaknula je da je riječ o 'sudaru svjetova i dvjema suprotnim politikama' od kojih je jedna za ulazak u Europsku uniju, a druga protiv toga te je upitala 'kako te dvije politike zajedno mogu biti konstruktivne'.

Ustvrdila je kako je prije stegovnog postupka bila javno sramoćena te da su joj od pokretanja postupka oduzeta sva prava zastupnice. 'Na moje mjesto u sabornici sjeo je moj sudac Josip Borić, a umjesto Petra Čobankovića u Sabor je došao moj drugi sudac Krešimir Miličević - valjda mu je to nagrada', rekla je Kosor i dodala kako ipak nije ogorčena.

'Svima sam oprostila, pa i Boriću i mojim tužiteljima Mlakaru, Kulušiću i Sunčani Glavak. Oni su moji kolege i ja ih u svakom trenutku mogu pogledati u oči', rekla je Kosor.

Dodala je da je mnoge od tih kolega i voljela. 'U ljudskom smislu, na kraju mogu reći da, kad sve zbrojim, gdje sam bila - nigdje, što sam radila - ništa, ali sam dosta učinila kao političarka, kao ministrica i predsjednica Vlade, zaključila je Jadranka Kosor, koja je na samom početku konferencije rekla i da joj nije ni jednostavno, ni lako.

Vrh HDZ-a i o izborima za Europski parlament, Željko Dilber kooptiran u Predsjedništvo

Predsjedništvo HDZ-a analiziralo je i rezultate izbora za Europski parlament. Iskazano je zadovoljstvo rezultatima. Zahvalili su se biračima i članstvu te pozvali na zajedništvo pred lokalne izbore.

Stranka još nije imenovala saborske zamjene za Andreja Plenkovića i Davora Ivu Stiera koji su izabrani kao zastupnici u EU parlament.

Predsjedništvo je i, kako bi pokazalo dodatnu brigu za branitelje, Željka Dilbera uključilo u svoje redove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene