Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmodernija tehnologija

Izvoz iz Ciste Provo: Hit portreti u staklu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmodernija tehnologija obrade stakla u Cisti Provo. U tom dalmatinskom selu na godinu se proizvede više od trideset tisuća staklenih skulptura, a dobar dio ide u izvoz. Kupce su osvojili kvalitetnom izradom, ali i pristupačnom cijenom.

Najmodernijom tehnologijom laseri obrađuju staklo. 'Ove kocke koje trenutačno radimo dimenzije su pet puta osam centimetara i teške su oko 400 grama. Najveća kocka koju smo radili dimenzije je 15 puta 25 centimetara', rekla je Marina Juričić, zaposlenica.

Pročitajte i ovo Policija Kazneno prijavljen Pucao iz pištolja ispred kuće pa pogodio Pravni fakultet u Rijeci: Policija objavila detalje Vlada reže parafiksalne namete - 4 Akcijski plan Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

Pravi hit su portreti urezani u staklene kocke. Sve počinje skeniranjem trodimenzionalnom kamerom. 'Skeniranje traje tri sekunde. Nakon toga dorađujemo samu sliku koju smo napravili i onda idemo u izradu', objasnio je Duško Šitum, vlasnik tvrtke 3D Studio.

Stroj na kojem rade je stroj za obradu stakla vrijedan milijun i pol kuna. Jedan je od sedam najvećih na svijetu. Danas će proizvesti više od petsto staklenih kocki.

>> Kako pronaći nove poslovne partnere i ugovoriti posao u roku od petnaest minuta?

U Cisti Provo na godinu se proizvede više od 30.000 staklenih skulptura. Šitum se posebno ponosi hrvatskim kulturnim spomenicima. Izrada replika traje danima i stoji i po nekoliko tisuća eura.

'Jedini smo u Republici Hrvatskoj koji imaju sve potrebite dozvole da bi ovo radili', rekao je Šitum. Najmodernijom njemačkom tehnologijom i znanjem osvojili su tržište. Od Finske do SAD-a.

'To su narudžbe po par tisuća eura što je za nas dobro. Mi smo sa samom cijenom trideset do četrdeset posto jeftiniji od naših kolega', kaže Šitum. Zasad ima četvero zaposlenih. Svakoga dana stižu nove narudžbe pa bi se mala ekipa uskoro mogla i 'povećati'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene