Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija ostaje veliki problem

Izvješće EK: Politika otežava istrage o korupciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je stabilna i nakon odlaska premijera Sanadera, ali velik problem ostaje korupcija, stoji u izvješću Europske komisije.

Tehnički dio pregovora o članstvu Hrvatske ulazi u završnu fazu, Hrvatska je postigla napredak gotovo u svim poglavljima, održala je ekonomsku i financijsku stabilnost iako je pogođena krizom, Vlada je stabilna i nakon odlaska premijera Sanadera, ali velik problem ostaje korupcija. To su, sažeto, glavne poruke ovogodišnjeg izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske, koji će biti usvojeno i objavljeno u srijedu u Bruxellesu, kako donosi Jutarnji list..

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

>> Šimonović očekuje pozitivno izvješće o borbi protiv korupcije

U izvješću Europska komisija navodi i sljedeće: 'Korupcija i dalje prevladava u mnogim područjima. Iako je ukupan broj dosad istraženih slučajeva korupcije povećan, trenutni broj presuda je mali. Bilo je ograničenih istraga o korupciji na visokoj razini, procesuiranje kojih je otežano političkim utjecajem.' Komisija upozorava i na nedostatak 'kulture političke odgovornosti za slučajeve koje otkrije USKOK'.

Posao USKOK-a Komisija hvali. Navodi se da su nakon aktivnosti tog tijela donesene prve presude u nekim važnim slučajevima. Kao problem u ovom području Komisija navodi da 'nije bilo napretka u sprečavanju sukoba interesa'. 'Komisija za sprečavanje sukoba interesa ponovno je uspostavljena nakon određenog prekida, ali nije određena njezina uloga u samom sprečavanju'.

Pohvala jer nisu smijenjeni Karamarko i Šimonović

Za uspješniju borbu protiv korupcije potrebna je, smatra Europska komisija, veća transparentnost u javnoj administraciji. Nedostaci su utvrđeni i u financiranju političkih stranaka. Kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom, Komisija navodi da 'i dalje postoje problemi u pristupu važnim dokumentima za suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču'.

U dijelu izvješća o političkim uvjetima navodi se da je Vlada ostala stabilna i nakon odlaska Ive Sanadera te dolaska Jadranke Kosor na njezino čelo. Posebno se navodi da nisu smijenjeni nestranački ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, koje se smatra stručnjacima u njihovim područjima. EU traži da se reforme u policiji, čiji je cilj i depolitizacija i profesionalizacija, nastave.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene