Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA NACIONALIZACIJA

Ministar Dobrović: Most se slaže s prodajom dionica HEP-a za kupnju Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada namjerava prodajom dijela dionica HEP-a otkupiti od MOL-a vrijednosnice Ine te tako tu tvrtku, za koju nerijetko ističu kako je od stateške važnosti za Hrvatsku, vratiti u vlasništvo države. Na konferenciji za novinare, mnistar Slaven Dobrović potvrdio je da se Most s tim slaže.

Puno je neodgovorenih pitanja u resoru ministra Dobrovića koji će biti gost u Dnevniku Nove TV u 19:15, pa će to biti prigoda za konkretne odgovore. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović dao je izjavu za medije vezano uz Inu.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

Mostov ministar, kazao je da podržava ideju preuzimanja Ine, prodajom 25 minus jedne dionice HEP-a

''Kao Mostov ministar u Vladi mogu reći da ovo ministarstvo podržava ideju preuzimanja Ine, svih dionica našeg strateškog partnera. S tim se postiže energetska neovisnost Hrvatske i otvaraju potencijali koji su ovih godina zanemareni'', rekao je Dobrović.

Dodao je kako se Most slaže i predloženim modelom za taj postupak, ali da se ''trebaju poduzeti koraci da se utvrdi o kojoj se imovini radi, da se ne ponove situacije kakve smo imali s telefonskom infrastrukturom''.

''Važno je da se krene s jačanjem financijskog plana, jer je HEP tvrtka koja ima snažne potencijale za razvoj za širenje u cijelo regiji'', rekao je Dobrović.

Osvrnuo se i na pojedine istupe saborskih zastupnika Mosta koji su iskazali svoje nezadovoljstvo ovim modelom. ''Pojedini zastupnici reagiraju sa srcem, domoljubno, ali detaljniji uvid u prirodu ovih stvari, u proceduru, segmente, osigurače kojima ćemo zajamčiti provedbu ovog postupa na način da se zadrži strateški nadzor i razvoj i da se Hrvatska u tom postupku ima potpuni nadzor na dvije velike strateški energetske kompanije. Kad se to razluči bit će jasno svima, građanima i zastupnicima da se radi o jednom dobrom procesu'', zaključuje Dobrović.

Upitan je kojim će sredstvima HEP moći investirati ako sav novac ode u kupnju Ine. ''Financijski potencijal ne bi bio ugrožen pravilnim procesom. To je nužnost, svojevrsna dokapitalizacija, gdje se ponudom primarno hrvatskim građanima, omogućuje kupnja dionica'', rekao je.

A na pitanje o zahtjevu branitelja da određeni postotak dionica HEP-a ide njima, Dobrović isprva nije htio komentirati, ali je kazao da nije bilo govora o tome da im ide određen postotak dionica.

Podsjetimo, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da koalicijski partneri u Vladi donose odluke Vlade, otklanjajući time nagađanja da se Most protivi prodaji dionica HEP-a radi kupovine dionica Ine od MOL-a.

Odgovarajući na novinarska pitanja jesu li MOL-u prezentirane namjere Vlade te uključuje li plan i nastavak arbitraže, Dalić je tek ponovila kako je već premijer Andrej Plenković kazao kako je mađarska strana obaviještena o namjerama Vlade.

Vlada namjerava prodajom dijela dionica HEP-a otkupiti od MOL-a vrijednosnice Ine te tako tu tvrtku, za koju nerijetko ističu kako je od stateške važnosti za Hrvatsku, vratiti u vlasništvo države.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene